Hlavní obsah

Pokud bude přímá volba, mohl by Klaus být prezidentem potřetí

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politici se nebrání tomu, že by se v případě zavedení přímé volby prezidenta mohla o post již potřetí ucházet současná hlava státu Václav Klaus. To by vyžadovalo změnu článku Ústavy, podle které může prezident sloužit jen dvakrát v řadě. Představitelé koalice i opozice by si takovou změnu představit dokázali.

Článek

"V tuto chvíli Ústava (třetí mandát) neumožnuje, nicméně můj názor je, že by se jednalo o úplně nový typ mandátu a není nutné nikoho z přímé volby vylučovat," řekl Novinkám předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

ODS je v názoru na přímou volbu rozdělená. Zatímco někteří by přímou volbu podpořili, jiní ji kritizují. "Můj osobní názor na přímou volbu je velmi rezervovaný, ale bude-li nalezena shoda, budu ji respektovat," vysvětlil.

Předseda poslanců ODS Petr Tluchořfoto: Právo/Michaela Říhová

Lídři ODS, KDU-ČSL a SZ pověřili ve středu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), aby přes prázdniny vypracoval koaliční návrh přímé volby prezidenta. Názory na to, jak by měla přímá volba vypadat nebo zda-li má mít nově volený prezident i jiné kompetence než nyní, se ale liší. Zatímco lidovci a zelení si přejí zůstat u současných pravomocí prezidenta, ODS uvažuje o jejich rozšíření.

Koalice ani opozice není proti zrušení limitu

Možnost změny Ústavy, která by umožnila prezidentovi kandidovat i potřetí, připustily jak menší strany koalice tak levicová opozice.

"Záleží na tom, s čím ministerstvo spravedlnosti přijde, není to ale to nejdůležitější, my prosazujeme přímou volbu prezidenta a za tím si stojíme. Nemůžeme se ohlížet na konkrétní osoby a podmínky," řekla Novinkám první místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová.

"Můj osobní názor je, že je to nepodstatné, prioritní je umožnit přímou volbu. Nechme prostor demokracii, ať se (o post hlavy státu) uchází kdokoliv, ať je to otevřená soutěž," podotkl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašekfoto: Právo/Lukáš Táborský

"Jestli má být v takovém návrhu pasáž měnící Ústavu a umožňující v podstatě Václavu Klausovi kandidovat pro třetí volební období, bude věcí dalších politických jednání," poznamenal předseda poslanců ČSSD Michal Hašek. "Pokud by ale taková idea zvítězila, veřím, že se v roce 2013 dokáže najít solidní protikanditát (Klause)," dodal.

"Naši voliči si přejí přímou volbu prezidenta a jde o to se dohodnout," uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Dodal ale, že podoba přímé volby, kterou prosazují komunisté, by se Václavu Klausovi asi nelíbila.,"My jsme pro slabý prezidentský mandát a silnou parlamentní republiku," vysvětlil.

Vláda řeší návrh na vyhlášení referenda k přímé volbě

Vláda se bude také ve středu zabývat návrhem SZ na vypsání referenda o tom, zda si lidé přejí hlavu státu vybrat přímo. Kabinet podle dohody k návrhu zaujme neutrální postoj.

Lidovci jsou ale proti, tvrdí, že není třeba referendum vypisovat. "Je zbytečné se lidí ptát, jestli chtějí přímou volbu, protože ji chtějí. Referendum by tak bylo zbytečným plýtváním peněz," řekl novinářům místopředseda KDU-ČSL David Macek.

Místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová

"Koaliční partneři nám naznačili, že náš návrh Sněmovnou neprojde. A už vůbec ne Senátem," podotkla Kuchtová. Posun ale vidí v tom, že koalice připraví společný návrh zákona o přímé volbě.

Zákon o referendu je ústavní změnou. Ke schválení proto potřebuje podporu tří pětin poslanců a tří pětin přítomných senátorů. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina Čechů by přímou volbu hlavy státu přivítala.

Reklama

Související články

Prezidentem byl znovu zvolen Václav Klaus

Prezidentem České republiky byl podle oficiálních výsledků zvolen Václav Klaus. Ve třetím kole druhé volby porazil Jana Švejnara. Dostal 141 hlasů. Před pěti...

Výběr článků

Načítám