Hlavní obsah

Bursík vyzval Kuchtovou, aby místo kritizování šla do voleb

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Strany zelených Martin Bursík ostře reagoval na krok jihočeské stranické organizace, která mu v neděli vyslovila nedůvěru. Podle něj stojí za rozhodnutím lidé, kteří museli opustit ministerstvo školství. Exministryni školství Danu Kuchtovou, která je také zastupitelkou v Českém Krumlově, vyzval, aby přestala kritizovat a kandidovala v krajských nebo senátních volbách. Ta to ale rozhodně odmítla.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová (vlevo) a vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík

Článek

"Jihočeský kraj je druhým krajem v pořadí, který mne vyzývá, abych složil funkci. Když mně vyslovila nedůvěru rada Olomouckého kraje, vzdemula se ve straně nevole a žádný další kraj se nepřipojil," reagoval Bursík na rozhodnutí krajské konference jihočeských zelených vyslovit mu nedůvěru.

"Jihočeský kraj je druhým krajem v pořadí, který mne vyzývá, abych složil funkci. Když mně vyslovila nedůvěru rada Olomouckého kraje, vzdemula se ve straně nevole a žádný další kraj se nepřipojil," reagoval Bursík na rozhodnutí krajské konference jihočeských zelených vyslovit mu nedůvěru.

Jako důvod uvedli zelení Jihočeši nedostatečné plnění programových cílů Strany zelených v oblastech dopravy, zahraniční politiky a zdravotnictví.

"Je zřejmé, že kraje, kde mají vliv lidé, kteří museli opustit ministerstvo školství, se rozhodli činit za to odpovědným mne. Bohužel vlastní zodpovědnost necítí. Osobní vendetu vůči mně vedou prostřednictvím kritiky práce strany, která je i jejich stranou," sdělil Bursík.

Kuchtová odmítá, že by kraje "naváděla"

"Já jsem na konferenci nebyla a ani jsem nijak to usnesení neiniciovala, i pro mě bylo překvapením," odmítla Bursíkovu kritiku Kuchtová. Podle ní jde o hlas části členské základny, která je nespokojená s programem. "To není laciná kritika," řekla Novinkám.

Dodala, že vícekrát vyzvala Bursíka, aby se s kritikou smířil a snažil se na ni odpovídat. "Měl by zajet do Jižních Čech a mluvit s lidmi, aby kritiku zmírnil," řekla.

Bursíkovi vadí destruktivní kritika

Bursík na adresu Kuchtové, která bude na příštím sjezdu usilovat o post předsedkyně strany, řekl, že vítá "věcnou a koncepční soutěž o vedení a směřování strany". "Zde ovšem nejde o nic jiného než o osobní zatrpklost a zhrzenost. Profesionální politik by měl zvládat osobní prohry a vnímat svoji roli jako součást širšího celku, kterým je strana," vysvětlil.

"Vyzývám Danu Kuchtovou, aby utlumila konfrontaci, přestala s destruktivní kritikou práce vlastní strany a respektovala všeobecnou shodu členů strany, kteří si přejí uspět v podzimních volbách. Vyzývám Danu Kuchtovou, aby aktivně přiložila ruku k dílu a kandidovala do krajských voleb nebo do Senátu a obhájila mandát před veřejností," uvedl šéf SZ.

"O mých prioritách a kdy si budu obhajovat mandát si budu rozhodovat sama," odvětila Kuchtová s tím, že v kraji je dostatek jiných schopných lidí, kteří mohou SZ reprezentovat. "Senát není vůbec mojí prioritou, je jí Sněmovna. Minule mi mandát unikl o pár desítek hlasů a pokusím se jej obhájit příště," dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám