Hlavní obsah

Zelení chtějí výrazně omezit poplatky ve zdravotnictví

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Za racionální kompromis ve středu označil vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík možnost, že by poplatky za návštěvu lékaře neplatily děti do tří let věku. Jedná se prý o kompromis, na který je ministerstvo zdravotnictví ochotno přistoupit.

Článek

Zástupci Strany zelených půjdou na čtvrteční jednání koaliční zdravotnické komise s balíkem návrhů na výrazné omezení poplatků ve zdravotnictví. Navrhují například, aby lidé platili 60 korun za pobyt v nemocnici jen 28 dnů. 

Poplatky se zabývali zelení odborníci na zdravotnictví. Návrhy, které vypracovali a se kterými půjdou zelení na čtvrteční jednání koaliční komise ve Sněmovně, jdou ještě dál, než původní základní požadavek zrušit placení u lékaře pro děti a důchodce. Novinkám se podařilo kompletní přehled návrhů zelených získat.

Ti budou prosazovat na schůzce se svými koaličními partnery kromě zrušení poplatků pro děti do 18 let také osvobození od povinnosti platit pro chronicky nemocné, klienty sociálních ústavů a domovů důchodců.

Kompletně osvobozeni by měli být podle SZ dárci orgánů a ženy po porodu do konce šestinedělí. Strana chce také změnit současný systém, kdy lidé platí při každé návštěvě lékaře.

U lékaře platit jednou za měsíc?

Strana prosazuje i to, aby lidé platili u praktického lékaře jen jednou za jeden až tři měsíce. Významnou úlevou by pak bylo, že poplatek za pobyt v nemocnici, který činí 60 korun denně, by se platil jen 28 dnů. Pak by hospitalizovaný pacient nehradil nic.

Nejmenší vládní strana chce také zmírnit placení poplatku v lékárně. A to formou nižšího poplatku za balení léku nebo za celý recept. Seniorům by pak mělo pomoci snížení limitu pět tisíc korun. Nad tento limit totiž pojišťovna poplatky pacientovi začíná hradit.

„Toto vše budeme prosazovat, uvidíme, co se podaří. Určitě nám to vše neodsouhlasí, ale budeme se snažit co nejvíce uspět,“ řekla Novinkám členka koaliční komise, poslankyně Olga Zubová (SZ).

Na dotaz, které návrhy jsou pro zelené nejdůležitější a mají prioritu, pak uvedla: „Důležité je všechno, ale kdybych měla něčemu dát prioritu, tak osvobození od poplatků pro děti do 18 let a pro seniory.“

Reklama

Výběr článků

Načítám