Hlavní obsah

O zastupování ČR na summitu NATO se Klaus a Topolánek rozdělili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek se v pátek dohodli na rolích, které budou zastávat na nadcházejícím summitu NATO v Bukurešti příští týden. Klaus bude předsedou české delegace při zahájení summitu, stejně jako při mítinku NATO - Ukrajina - Rusko. Závěry summitu a otázka Afghánistánu budou naopak svěřeny Topolánkovi.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zleva prezident Václav Klaus s premiérem Mirkem Topolánkem, místopředsedou vlády pro EU Alexandrem Vondrou, ministryní obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL)a náměstkem ministra zahraničí Tomášem Pojarem.

Článek

Premiér novinářům řekl, že se na schůzce diskutovalo také o rozšíření NATO o Makedonii, Chorvatsko a Albánii a řešili otázku Kosova a Afghánistánu. Pokud jde o Kosovo, nechce Topolánek předvídat postoj české vlády, neboť kabinet o něm bude teprve diskutovat.

Setkání se zúčastnili také místopředseda vlády pro EU Alexandr Vondra a ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Přítomen byl i náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, který je hlavním vyjednavačem české diplomacie v otázce amerického protiraketového štítu.

Premiér předpokládá, že jedna z rezolucí bukurešťského summitu se vyjádří i k tomu, jakým způsobem má být alianční protiraketová obrana propojena s plánovaným evropským pilířem amerického systému. Vzhledem k tomu, že tento pilíř Spojené státy zatím nevybudovaly, čeká předseda české vlády formulaci ve smyslu "vítáme" nebo "v budoucnosti chceme začlenit".

"Teď je jenom otázka, zda ta formulace bude měkčí nebo tvrdší. My budeme plédovat za to, aby byla jednoznačnější," uvedl.

Češi a Američané nyní jednají o dvou smlouvách, které upravují vybudování radaru. Uzavření hlavní česko - americké smlouvy očekává Topolánek "v nejbližších týdnech". Zopakoval, že pro českou diplomacii není rozhodující, zda dokument bude podepsán před, během nebo po summitu NATO.

"Spíše naše další angažmá komplikuje postoj Polska. Nedomnívám se, že požadavky, které mají na americkou stranu, mohou být splněny," soudí premiér.

Reklama

Související články

NATO odloží rozhodnutí o raketovém štítu

Aliance odloží rozhodnutí o vytvoření svého raketového štítu k ochraně svého jihovýchodního křídla (Řecka, Turecka, Bulharska a Rumunska), které by nepokryl...

Výběr článků

Načítám