Hlavní obsah

Čunek je zpět v senátním výboru, návratu do vlády to prý bránit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se ve středu stal členem senátního ústavně-právního výboru. Je ale možné, že jím nezůstane příliš dlouho. Pokud se totiž stane ministrem, členství se zruší. Formálně však musí v některém z výborů působit každý senátor, který není členem vlády.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

Podle jednacího řádu Senátu musí být každý člen horní komory členem alespoň jednoho výboru. Současně ale nesmí být ve výboru, pokud je členem vlády.

Předseda lidoveckých senátorů Adolf Jílek odmítl, že by členství Čunka ve výboru znamenalo, že strana nepočítá s jeho návratem do vlády.

Čunek čeká na opětovné jmenování ministrem. Premiér Mirek Topolánek (ODS) ale chce, aby si Čunek svůj návrat nejprve vyjasnil s ministrem zahraničí Karlem Scghwarzenbergem (za SZ), který se dříve stavěl proti tomu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čunkovi členství ve výboru zaniklo, když byl ministrem pro místní rozvoj. Z funkce odešel loni v listopadu, od té doby až do nynějška tak bylo jeho senátní působení v rozporu s jednacím řádem horní komory. Už po jeho odchodu z vlády se přitom mluvilo o tom, že by se měl stát členem nějakého výboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám