Hlavní obsah

Návrh Šojdrové na omezení poplatků má šanci na schválení

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, znk, jov, nig

Opozice se k návrhu místopředsedkyně poslanců KDU-ČSL Michaely Šojdrové na zrušení zdravotnických poplatků pro novorozence staví pozitivně. ČSSD uvedla, že podpoří i dílčí návrhy na zrušení poplatků, podporu nevyloučila ani KSČM.

Článek

"Předpokládám, že budeme podporovat i ty dílčí návrhy na zrušení jednotlivých poplatků, pokud bude šance, aby se ve Sněmovně prosadily," řekl Novinkám místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Dodal ale, že to nemění nic na plánu ČSSD zrušit všechny poplatky. "To znamená nejpozději za dva roky, pokud ČSSD vyhraje volby, tak budeme chtít prosadit zrušení všech poplatků ve zdravotnictví, které zavedl ministr Julínek,“ upozornil.

Stínový ministr zdravotnictví David Rath z ČSSD ČTK řekl, že socialisté jsou připraveni na kompromis, kdy by byli osvobozeni od poplatků například aspoň mladiství a důchodci. Šojdrové návrh je podle něj příliš úzký a neřeší nic.

Komunisté čekají na Ústavní soud

"My podporujeme zrušení všech poplatků a jakékoliv zlepšení pro občany,“ řekl Novinkám předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté podle něj očekávají, že Ústavní soud rozhodne o neústavnosti poplatků. "Pak by se znovu rozjela debata o tom, jaké poplatky zavést a pro jaké kategorie,“ dodal.

"Nebudeme z principu blokovat žádné změkčení (poplatků)," sdělil Novinkám místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Snah na nápravu loňské reformy bude asi víc, ale nejde jenom o kojence. Jestli se objeví nějaký kompletnější návrh, tak dáme přednost jemu,“ podotkl.

Podepsali i Pohanka s Melčákem

Šojdrová podala ve středu večer návrh na zrušení poplatků pro novorozence. Učinila tak, aniž by počkala na výsledek středeční schůzky lídrů koalice. Ti se dohodli na tom, že koaliční poslanci by do budoucna neměli podávat nekonzultované návrhy.

Kromě Šojdrové se pod návrh podepsali i další lidovci, jako například Ludvík Hovorka a Jiří Carbol. Ten uvedl, že novelu spolupodepsal i místopředseda sněmovního klubu KDU-ČSL Tomáš Kvapil. Šojdrová ve čtvrtek v ČT řekla, že pod návrh novely se podepsali také někdejší sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka.

To Pohanka potvrdil. „Od začátku jsme toho názoru, že poplatky u novorozenců nemají s regulačními poplatky co dělat. To v reformě bylo a nějakým nešťastným působením to z textu vypadlo. Takže si myslím, že tato situace by měla být rychle napravena,“ řekl Právu poslanec a dodal, že již od ledna na přípravě této změny se Šojdrovou spolupracovali.

Šojdrová: jiný reálný návrh v koalici zatím neexistuje

Koaliční lídři se ve středu dohodli, že zhodnotí dopady poplatků ve zdravotnictví už po třech měsících a nikoliv po půl roce, jak vláda původně plánovala. Reformu zdravotnictví chce koalice řešit systémově, již ve čtvrtek bude organizovat pracovní komisi ke zdravotnictví.

Kdo podepsal návrh Michaely Šojdrové na zrušení poplatků:

Ludvík Hovorka

Jiří Carbol

Tomáš Kvapil (všichni KDU-ČSL)

Miloš Melčák

Michal Pohanka (oba nezařazení)

"Jsem ráda, že to je dříve než po půl roce," uvedla Šojdrová s tím, že doufá, že se koalici podaří sestavit společný rozumný návrh. "V této chvíli ale na stole žádný reálný návrh není," vysvětlila, proč návrh podala již teď. "O den později by nemohl být projednán na poslanecké schůzi v dubnu a není důvod ho odkládat," řekla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám