Hlavní obsah

Zákonodárcům, kteří volili Klause, přišly poštou kulky

Právo, Novinky, ČTK, nig, alf, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Dopisy obsahující kulky od střelných zbraní přišly poštou celkem pěti zákonodárcům, potvrdila policie. V první vlně dopisy obdržely dvě senátorky Liana Janáčková a Jana Juřenčáková (SNK). Dalšími pak byli dva nezařazení poslanci a bývalí členové ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka a také poslanec Evžen Snítilý (ČSSD), který zvažuje odchod z poslaneckého klubu ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus se senátorkami Lianou Janáčkovou a Janou Juřenčákovou (uprostřed).

Článek

První čtveřice jmenovaných přitom hlasovala v prezidentské volbě pro Václava Klause, Snítilý nevolil nikoho z kandidátů.

Janáčková a Juřenčáková byly jedinými senátorkami z klubu SNK, které Klause volily. Juřenčákové v sobotu někdo vyhrožoval i v SMS.

"Protože obálky obsahovaly blíže nespecifikovanou munici, byl přivolán pyrotechnik,“ sdělil Právu mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Jde o trestný čin vydírání

Kriminalisté podle něj budou celý případ prověřovat zřejmě jako trestný čin vydírání. Za ten by případným pachatelům či pachateli hrozily tři, případně dokonce až osm let vězení.

Odesílatele obálek s kulkami ale vyšetřovatelé zatím neznají. Svou pomoc nabídl pražským policistům už i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), ale zatím ji nevyužili.

"Dozvěděla jsem se o tom na dálku, jsem v Ostravě. Bude nutné to konzultovat s ministerstvem vnitra. Jsem přesvědčena, že je to spojeno s volbou prezidenta," řekla Novinkám senátorka Janáčková. Na dotaz, zda to ovlivní její odhodlání volit Klause, odpověděla: "To by mě museli zabít nebo někam zavřít. V pátek určitě přiejedu a budu volit Klause."

Doplnila, že neví, zda bude žádat o ochranku, ale nevyloučila ji. "Závažnost případu musí posoudit ministerstvo vnitra," řekla Janáčková.

Náboje odhalil rentgen

"Jsme chráněná budova, takže veškerá příchozí pošta prochází rentgenovou kontrolou,“ řekl Novinkám tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka. Případ podle něj řeší policie.

"Policisté dostali informaci o výhružném dopisu patnáct minut před jedenáctou hodinou. Na místo ihned vyrazila hlídka,“ řekl mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

Náboje přišly i Pohankovi a Snítilému

"Já jsem si ji zatím nepřevzal, takže neznám její obsah. Informaci jsem dostal od parlamentní ochranky,“ řekl Právu k zásilce Pohanka. Jak dodal, ve své poště dostává mimo to výhružné e-maily související s prezidentskou volbou.

Na otázku, zda požádá o ochranku, řekl, že „to zapadá do rámce“, takže by to zatím nespecifikoval. "Já stupeň ochrany mám, který považuji za dostačující a případné zvýšení ochrany budu konzultovat. Nechám to na profesionálech“, dodal poslanec.

Snítilý v úterý uvedl, že i on obdržel v poště kulku. Poslanec, který se při volbě prezidenta zhroutil a musel být hospitalizován, po jednání poslaneckého klubu ČSSD uvedl, že uvažuje o tom klub opustit. Do čtvrtka ještě členem frakce zůstane, pak oznámí, zda opustí klub, stranu a nebo se vzdá i mandátu poslance.

Severa: přispívá to k tajné volbě

Šéf poslanců KDU-ČSL Pavel Severa v reakci na dopisy řekl, že hrozba náboji dvěma senátorkám přispívá k tomu, aby byla příští volba prezidenta tajná. Podobně se vyjádřil i místopředseda Sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal.

Lidovečtí zákonodárci pak po poledni skutečně odhlasovali doporučení, prosazovat tajnou volbu.

Starostové doporučili senátorce, aby se voleb nezúčastnila 

Starostové ze Zlínského kraje v úterý vyzvali senátorku Juřenčákovou, aby se nezúčastnila páteční druhé volby prezidenta České republiky.

„Chceme se distancovat od divadla, které provází nynější zvolení hlavy státu,“ uvedl Josef Zicha, předseda Nezávislých starostů pro kraj (NSK), které Juřenčáková v Senátu zastupuje.

Předseda NSK se zároveň obává, že se senátorka nerozhodla svobodně. „Jana Juřenčáková je nezávislou osobou, není oranžová, ani modrá, zelená nebo červená. Měla by se rozhodovat nezávisle a podle svého vědomí a svědomí. Ale podle nás jí to po oba dny veřejné volby nebylo umožněno,“ domnívá se Zicha.

Při třetím kole volby chyběl senátor KDU-ČSL Josef Kalbáč. Uvedl, že mu v sobotu na Hradě na toaletách vyhrožoval jemu neznámý muž a snažil se ho odradit od hlasování pro Václava Klause. Když se senátor muže pokusil zadržet, udělalo se mu špatně a musel vyhledat lékařskou pomoc kvůli srdeční arytmii.

Výběr případů, kdy se vrcholní čeští politici stali v posledních letech cílem výhrůžek:
11. listopadu 1998 - Dva vyděračské anonymy obdržel předseda Unie svobody Jan Ruml. Mladík v nich žádal velkou finanční částku pod pohrůžkou fyzického ohrožení Rumlovy rodiny.
10. dubna 1999 - Šéf poslanců ČSSD Stanislav Gross dostal balík se zaříznutou slepicí a ultimátem varujícím před pokračováním v politické činnosti.
23. září 1999 - Zastřelením vyhrožoval anonym předsedovi KSČM Miroslavu Grebeníčkovi. Chtěl zabránit expanzi strany v ČR.
15. března 2003 - Ministrovi práce Zdeňku Škromachovi (ČSSD) anonym vyhrožoval atentátem. Policie později dopadla nezaměstnaného muže z Kravař na Opavsku, jenž tak chtěl vyjádřit svou nespokojenost s vládou ČSSD.
6. dubna 2005 - Anonym vyhrožoval, že v bytě premiéra Grosse na pražském Barrandově vybuchne bomba. Policie anonyma za několik hodin zadržela, později mu soud vyměřil trest 400 hodin veřejně prospěšných prací.
9. listopadu 2005 - Ministru zahraničí Cyrilu Svobodovi a jeho rodině vyhrožoval podle policie anonym zastřelením, pokud nepřestane prosazovat tvrdý přístup vůči Kubě.
1. března 2006 - Premiéru Jiřímu Paroubkovi (ČSSD), ministru obrany Karlu Kühnlovi (US-DEU) a ministru zdravotnictví Davidu Rathovi (ČSSD) hrozil anonym výbuchem. Bylo to v době oficiální návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Praze. Policie později případ odložila.
Podzim 2006 - Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) dostával výhrůžné anonymy, kvůli nimž nechal na čas odvézt svoji rodinu do zahraničí. Pyrotechnici také podle tisku v září téhož roku prohledávali Langrův dům v Olomouci. Anonym totiž ohlásil, že je tam uložena bomba.
12. ledna 2007 - Anonymní telefonát vyhrožoval výbuchem bomby v bytě expremiéra a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka v Praze 5.
3. února 2007 - Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl deníku Blesk, že mu někdo vyhrožoval zastřelením před lednovým hlasováním o důvěře vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám