Hlavní obsah

Platby v nemocnicích: hotově, kupóny i automaty

Od ledna se bude za návštěvu u lékaře platit. V nemocnicích chystají automaty a výběrčí místa, lékaři si do ordinací pořizují kasičky. I když mnohde ještě způsob výběru peněz od pacientů dolaďují, lze říci, že platit se bude hotově, kupóny a házením drobných do automatů.

Článek

Hodně nemocnic, jako například v pražském Motole, zvolilo platbu kupóny či speciálními známkami, protože podle jejich managamentu to nejméně zatíží nemocniční personál.

„Pacienti si v kterémkoli obchodě v hale nemocnice koupí třicetikorunový lístek. Ten je rozdělen na tři části. Jeden zůstane v prodejně, druhou část bude mít pacient a třetí odevzdá po ošetření lékaři. Ústřižek, který mu zbude, mu pak lékař potvrdí,“ řekl ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Informoval, že pokud jde o hospitalizaci, pacientům budou dávat faktury, které mohou zaplatit v hale nemocnice u speciálního okénka buď okamžitě, nebo fakturu mohou zaplatit z domova do osmi dnů.

V Plzni zavádějí známky

Obdobně uvažovali i v Plzni, kde ve fakultní nemocnici registrační poplatky zaplatí pacienti speciálními známkami, které jsou vlastně ceninami a které si bude moci každý zakoupit na označených 16 prodejních místech v obou areálech FN, na Borech i na Lochotíně.

„Třicetikorunovými známkami zde budou moci pacienti platit jak ve všech odborných ambulancích FN, tak jimi zaplatit i 90korunový poplatek za pohotovost. Za pobyt v nemocnici budou moci platit hotově hned, nebo složenkou či bankovním převodem do osmi kalendářních dnů po propuštění," uvedla tisková mluvčí FN Renata Jenšíková.

:. Tak bude vypadat platební známka na placení registračních poplatků v plzeňské fakultní nemocnici. Foto: PRÁVO/Svatava Hernandezová

Speciální platební známka ve velikosti 2,6 x 3,7 cm je přenosná, časově neohraničená a je možné si ji nakoupit i do zásoby. Známky mají ochranné prvky včetně vodoznaku a jsou samolepicí, dodala Jenšíková.

Kupóny se bude platit i ve Fakultní nemocnici u sv. Anny a Nemocnici Milosrdných bratří v Brně, kde se budou prodávat kupóny u všech vchodů.

Bulovka už má 16 automatů

Hodně nemocnic však vsadilo na automaty. V pražské Fakulní nemocnici Bulovka už zakoupili 18 automatů a 16 z nich již začali instalovat v ambulancích na všech klinikách.

„Pacient si zakoupí 30korunový talon a s ním pak půjde do ordinace lékaře,“ vysvětlil Právu mluvčí nemocnice Petr Mach. Uvedl, že všechny automaty se úderem 17. hodiny překlopí do pohotovostního režimu, tedy že po 17. hodině do sedmi hodin ráno druhého dne budou vydávat 90korunové talony, což je poplatek, který se platí na pohotovosti.

„Zároveň rozdáváme pacientům mapu nemocnice, kde jsou přesně vyznačeny automaty, a zároveň je v letáku poučujeme, jak postupovat,“ uvedl Petr Mach.

V pražské vinohradské nemocnici budou automaty na třinácti místech a vydají lístek podle ceny ošetření. K dispozici bude i pět automatů na rozměnění mincí. V případě hospitalizace dostanou pacienti při odchodu fakturu,“ sdělila mluvčí nemocnice Jana Jelínková.

Automaty zavádějí i jinde

Také všechny krajské nemocnice Královéhradeckého kraje se jednotně chystají vybírat poplatky prostřednictvím automatů.

„Ty budou umístěny viditelně, někde poblíž vchodu. V automatu si pacient koupí libovolný počet třicetikorunových kupónů, kterými pak doloží lékaři či sestře, že má poplatek zaplacen,“ uvedl jejich mluvčí Lukáš Pochylý.

Speciální automaty si objednala brněnská nemocnice v Bohunicích. „Zvolili jsme cestu vícefunkčních automatů. Budou sloužit nejen k vybírání peněz, ale i pro další účely, jako informační terminály pro pacienty, umožní též internetové spojení,“ říká Koška. Automaty dodá česká firma.

Také v ostravské fakultní nemocnici vsadili na platební automaty. „K dispozici budou i recepční, které lidem vše vysvětlí, pochopitelně budou vyvěšeny instrukce, pacienti získají i vysvětlující brožury.

Na některých odděleních počítáme i s platbami přímo v ambulancích,“ vypočítal mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Všude počítají s tím, že platnost kupónů nebude časově omezena a v případě, že je lidé nespotřebují, budou si je moci vyměnit zpět za peníze.

Někde zatím pouze v hotovosti, pro jistotu

Řada nemocnic a velkých zdravotnických zařízení bude vybírat poplatky v hotovosti, a to ne proto, že by nevěděly, jaký systém zvolit, ale nechtějí investovat do něčeho, co třeba nemusí nakonec přetrvat. To je i případ nemocnic Pardubického kraje. „Poplatky za návštěvu lékaře budou v našich nemocnicích zatím provizorně vybírat zdravotní sestry, drobné si samozřejmě budou muset postupně doplňovat,“ konstatoval náměstek hejtmana Josef Janeček (ODS).

„S pořízením turniketů či jiných technických zařízení zatím vyčkáváme, neboť i přes poslední jednání a závěry vlády nemáme zcela jasno, zda nedojde ke zrušení těchto poplatků během několika málo měsíců, a nechceme zbytečně utrácet za drahá zařízení.

V případě, že Ústavní soud (ústavní stížnost proti poplatkům zde podala ČSSD – pozn. red.) rozhodne definitivně o jejich zachování a bude jasno, že tyto platby budou mít dlouhodobější charakter, nemocnice by se vybavily bankomaty nebo podobnými zařízeními, jaká jsou využívána například v hromadné dopravě,“ dodal.

Praktici: jsme připraveni

Praktičtí lékaři, kteří mají v ordinacích vybírat 30 korun, jsou také připraveni. Ale co když přijde pacient třeba s pětitisícikorunou?

„Vždy se někdo najde,“ řekl Právu praktický lékař z Prahy, doktor Jan Jelínek, který je místopředsedou Sdružení praktických lékařů. Nepředpokládá ale, že by se to stalo. „Pokud přesto s pětitisícikorunou přijde a bude to brát jako provokaci, pak mu samozřejmě rozměním. V ordinaci ale drobné mít nebudu, a tak budu muset přerušit ordinační hodiny a jít rozměnit někam do obchodu nebo do banky. Pacientům, kteří budou čekat v čekárně, oznámím důvod, proč jsem musel ordinaci přerušit,“ řekl Jelínek.

Královéhradecký privátní lékař Zdeněk Fink bude od ledna vybírat poplatky od pacientů v hotovosti a nedomnívá se, že to přinese nějaké větší potíže. „Může se stát, že pacient přijde s velkou bankovkou, na to se musíme připravit tím, že si připravíme drobné,“ řekl Právu.

Ani vydávání kvitancí podle jeho názoru nebude velký problém. „V počítači máme program, který nám to usnadní a potvrzenku rovnou vytiskne,“ dodal. Odhaduje, že v prvních měsících roku poklesne počet pacientů asi o jednu třetinu. „Až si na to lidi zvyknou, očekávám, že jich bude chodit asi o pětinu méně než dosud,“ soudí Fink.

Anketa

Prospějí podle vás poplatky u lékaře českému zdravotnictví?
Ano
19,2 %
Ne
80,8 %
Celkem hlasovalo 14570 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám