Hlavní obsah

Švejnar začne od ledna objíždět Česko, za své peníze

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ekonom Jan Švejnar, který je jediným soupeřem Václava Klause v nadcházející prezidentské volbě, zahájí svoji předvolební kampaň po Česku. Všechno si chce financovat sám. Novinkám to potvrdil manažer jeho předvolební kampaně Karel Matoušek.

Článek

"Budeme dělat nějaké výjezdy, konkretní plány ale ješte nejsou. Navštívíme určitě Brno nebo Hradec Králové, předpokládám, že od začátku ledna budeme průběžně vyjíždět do krajů a oslovovat voliče," řekl Matoušek.

"Budeme dělat nějaké výjezdy, konkretní plány ale ješte nejsou. Navštívíme určitě Brno nebo Hradec Králové, předpokládám, že od začátku ledna budeme průběžně vyjíždět do krajů a oslovovat voliče," řekl Matoušek.

Potvrdil, že Švejnar si bude celou kampaň financovat sám. "Nebude na to přijímat žádné sponzorské částky, vše bude průhledné a financované panem Švejnarem," uvedl s tím, že kandidát na prezidentskou funkci se chce vejít do půl miliónu.

"Je to nejčistší cesta a rád bych zůstal nezávislý," řekl k tomu v úterý v rádiu Impuls Švejnar. Dodal, že pro jeho rodinu to jsou "podstatné peníze". "Ale manželka je velice povzbudivá a říká, jestliže (...) myslíš, že to je důležité, tak jdi do toho," podotkl.

Paroubek vyzval Klause k debatě se Švejnarem

Prezidentské volby proběhnou začátkem února, hlavu státu vyberou zákonodárci. To ale podle Matouška není důvodem, aby se neoslovovali občané. "Na voliče by se nemělo dívat s pohrdáním, že volby nejsou a všechno budou řešit volitelé. To by byl nedemokratický pohled na věc," poznamenal manažer.

Klaus se domnívá, že za daných podmínek nemá kampaň mezi občany smysl. Ze stejného důvodu odmítá také veřejnou debatu s česko-americkým ekonomem. Předseda ČSSD vyzval ve čtvrtek Klause, aby své rozhodnutí přehodnotil a debaty se Švejnarem se zúčastnil.

Jan Švejnar

Jan Švejnar se narodil v roce 1952 v Praze. O 18 let později emigroval s rodiči do Švýcarska, kde rok studoval demografii na univerzitě v Ženevě, následně vystudoval ekonomii na Cornellské a Princetonské univerzitě v USA. Je ženatý s američankou Katherin Terrelovou, s kterou má dvě děti, syna Daniela a dceru Lauru, vlastní americké i české občanství.

V současnosti působí jako profesor ekonomie na Michiganské univerzitě a do roku 2004 byl ředitelem tamního Institutu Wiliama Davidsona. Střídavě žije v Michiganu (USA) a Praze. V ČR zastává pozici předsedy dozorčí rady ČSOB od roku 2003 a je předsedou ekonomického institutu CERGE.

V ekonomických kruzích je považován za liberálního ekonoma. Přestože se podílel na ekonomických reformách v počátku devadesátých let, tak na jejich aplikaci neměl vliv a měl o nich jinou představu než ti, kteří je prosadili.

V únoru 2008 se Jan Švejnar neúspěšně ucházel o úřad prezidenta ČR. Zákonodárci zvolili Václava Klause.

Švejnar oznámil svou kandidaturu minulý týden. Jeho kandidaturu podpořilo 10 senátorů z různých stran. Má jistou podporu zelených a zřejmě i sociálních demokratů, lidovci ani komunisté se zatím definitivně nevyjádřili.

Reklama

Související články

Švejnar jde do boje o Hrad

Ekonom Jan Švejnar oznámil, že bude kandidovat na prezidenta ČR. Po Václavu Klausovi je tak před únorovou volbou druhým oficiálním kandidátem. "Vyhlašuji...

Výběr článků

Načítám