Hlavní obsah

Paroubek tlačí na Klause, aby přijal debatu se Švejnarem

Novinky, znk
PRAHA
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek odeslal prezidentu republiky Václavu Klausovi otevřený dopis, ve kterém ho vyzývá k přehodnocení svého postoje k veřejné diskusi s jeho protikandidátem Janem Švejnarem. Klaus televizní debatu odmítá jako zbytečnou za situace, kdy o hlavě státu rozhodují zákonodárci, nikoliv občané.

Článek

„Jsem přesvědčen, že nikdy nebylo Vaším zvykem vyhýbat se situacím, kde byste mohl dát vyniknout svým rétorickým schopnostem a vědomostem,“ napsal Paroubek.

"Domnívám se, že Váš současný postoj, kdy odmítáte výzvu k veřejné diskusi s profesorem Janem Švejnarem, je částečným popřením Vašeho dosavadního politického postupu i Vašich dosavadních politických postojů,“ dodal šéf ČSSD.

Zároveň podotkl, že prezident "je prezidentem všech občanů" a lidé proto mají podle něj právo udělat si vlastní názor na to, kdo z kandidátů by byl lepším prezidentem.

Klaus: nejsou to přímé volby, debata nemá smysl

Klaus v minulých dnech uvedl, že Švejnarovu kandidaturu vítá, veřejné debaty se ale účastnit nechce. Důvodem je to, že prezidenta budou volit zákonodárci, nikoliv občané, proto by podle Klause veřejná diskuze neměla smysl.

"Říkám jednoznačně, že to nejsou přímé volby. Kdyby byly, budu se rvát o to, abych mohl vystupovat v televizních debatách, abych mohl objet celou republiku a zaplavit ji plakáty. Ale není tomu tak, utkáváme se před 281 voliteli," prohlásil minulý týden.

Anketa

Chtěli byste, aby Klaus veřejně debatoval se Švejnarem?
ano, chtěl bych porovnat jejich názory
69,1 %
ne, stejně bude prezidenta volit parlament
30,9 %
Celkem hlasovalo 11460 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Švejnar jde do boje o Hrad

Ekonom Jan Švejnar oznámil, že bude kandidovat na prezidenta ČR. Po Václavu Klausovi je tak před únorovou volbou druhým oficiálním kandidátem. "Vyhlašuji...

Výběr článků

Načítám