Hlavní obsah

Komunisté si nemohou vybrat, Klause nechtějí, Švejnara taky ne

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jiří Ovčáček

Ústřední výbor KSČM v sobotu nerozhodl, koho strana podpoří při volbě prezidenta. Komunisté uvedli jen to, že trvají na svých pěti kritériích pro prezidentského kandidáta. Ty však z dvojice Klaus, Švejnar nesplňuje ani jeden a proto podporu nevyslovili žádnému z nich. Nicméně zdůraznili, že Klause odmítají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip po sobotní tiskové konferenci

Článek

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa může otázka podpory zůstat otevřená až do 7. února.

Komunisté by jasně podpořili prezidentského kandidáta, který splňuje pět jejich podmínek.

KSČM by tak mohla zvolit podobný postup, k němuž směřují lidovci a nechat v prvním kole zákonodárce hlasovat libovolně. Předseda Vojtěch Filip totiž varoval předtím, aby strana volbu bojkotovala a nehlasovala. "Kdo nechápe, nezná politickou násobilku," řekl Filip. Pokud by totiž komunisté nedali hlas nikomu, vzrostla by ve Sněmovně šance Václava Klause.

Podpořit nestraníka 

Filip se dopoledne v projevu nevyslovil pro žádného z kandidátů. Zopakoval ale, že by komunisté měli podpořit nestraníka. Švejnarovo jméno ale nepadlo.

Řekl také, že strana nepotřebuje, aby jí někdo radil. Reagoval tak na otevřený dopis předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který komunisty vyzval k podpoře Švejnara. Doplnil, že dnes Paroubkovi na otevřený dopis odpověděl.

Jednotliví zákonodárci váhají. Švejnar se jim většinou nezamlouvá, ale vidí ho jako "menší zlo". Mnoho poslanců KSČM přitom v minulé volbě dalo hlas Václavu Klausovi.

Jak probíhá volba prezidenta republiky podle Ústavy:

První kolo: prezidentem je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná druhé kolo volby.

Druhé kolo: do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů ve Sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu. Zvolen je kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná třetí kolo volby.

Třetí kolo: je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby.

V prvním kole volby, která začíná 8. února, může být zvolen ten, kdo získá nadpoloviční počet hlasů ve Sněmovně a současně nadpoloviční počet hlasů senátorů. Klaus má jistou většinu v Senátu, a tedy i případný postup do druhého kola. Ve Sněmovně mu chybí 19 hlasů, že ho podpoří ale dali najevo někteří poslanci KDU-ČSL. 

Reklama

Výběr článků

Načítám