Hlavní obsah

Topolánek už jednal s koalicí o volbě Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek už prý jednal s koaličními partnery o volbě prezidenta. Řekl, že už začal plnit usnesení Kongresu, které mu uložilo diskutovat o podpoře dosavadního prezidenta Václava Klause.

Článek

Bližší podrobnosti strategie, kterou zvolil, však nechce zveřejňovat. "Sázíme na prokazatelnou a prokázanou kvalitu," konstatoval. Výkonná rada strany v úterý plně podpořila nominaci Klause, kterou odepsalo 122 poslanců a senátorů strany.

Místopředseda ODS Ivan Langer zavtipkoval na adresu zatím jediného Klausova protikandidáta ekonoma Jana Švejnara. Kandidát by podle něj měl být schopen doložit například znalost hymny, neměl by se vracet do země "na návštěvu" a znát text na prezidentské standartě. Připomenul tak nedělní Švejnarovo vystoupení v televizi Prima, kdy si ekonom žijící od mládí ve Spojených státech nevzpomenul na to, co je na prezidentské standartě napsáno.

Švejnar může počítat s podporou zelených, sociálních demokratů a části zákonodárců KSČM a KDU-ČSL. Podle politologů je ale favoritem volby stále Klaus. Přinejmenším má jistotu postupu do druhého kola.

Přístup ČSSD k důchodové reformě je neodpovědný

ODS se v úterý také shodla na tom, že ČSSD svými postoji brání k dohodě stran o podobě důchodového systému.

Ministr práce Petr Nečas proto chce, aby se ODS reformu snažila prosadit pouze se zelenými a lidovci. ČSSD má k podobě, na níž strany hledaly shodu stále výhrady. "Bezbřehý populismus ČSSD již podruhé brání nalezení širší politické shody nad penzijní reformou," uvedla ODS v usnesení.

Opoziční straně například vadí, že by se mohly převádět peníze ze základního důchodového systému do kapitálového spoření. Bojí se, že pokud by toho mladí lidé využívali, doplatili by na to současní senioři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám