Hlavní obsah

Praha se kvůli pochodu extremistů chystá na střety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pravicoví radikálové ze sdružení Mladí demokraté podali další dvě žaloby na pražský magistrát kvůli zákazu pochodu někdejší židovskou čtvrtí na sobotní výročí protižidovského pogromu v nacistickém Německu. Oznámili to na svých internetových stránkách. Kvůli demonstracím bude v pražských ulicích v sobotu 1100 státních policistů a 300 strážníků. Neonacistickou akci v úterý řešila i Bezpečnostní rada státu.

Článek

"Soud má na rozhodnutí tři dny a o rozhodnutí v náš prospěch nemůže být pochyb, jelikož magistrát plošně a blanketně zakázal všechna ohlášení náhradních tras se zcela stejným odůvodněním, na základě kterého už prohrál veškeré soudy," napsal v pondělním prohlášení mluvčí sdružení Mladých demokratů Jan Peterka.

Sdružení je stále připraveno zvolit náhradní trasu, dodal. Nejvyšší správní soud dal za pravdu pozdějšímu stanovisku magistrátu, podle kterého byla ohláška neplatná. Sdružení Mladí národní demokraté s tímto názorem soudu podle Peterky nesouhlasí.

Národní demokraté se podle jejich mluvčího považují za jediného právoplatného ohlašovatele průvodu po trase Břehová, Maiselova, U Starého hřbitova, Břehová, Maiselova, Široká, Žatecká, Platnéřská a náměstí Franze Kafky.

V ulicích bude 1400 policistů

Primátor Prahy Pavel Bém (ODS) v úterý uvedl, že kvůli demonstracím bude v pražských ulicích v sobotu 1100 státních policistů a 300 strážníků.  Z jeho vyjádření vyplynulo, že nelze vyloučit násilné konflikty.

Do ulic chtějí vyjít na den výročí protižidovského pogromu v nacistickém Německu pravicoví radikálové. Bývalou židovskou čtvrť obsadí členové Židovské liberální unie a další antifašisté.

Bém uvedl, že pravicoví radikálové "mají na své straně některé výhody, protože jsou 'útočníky' a mají možnost volit místo, čas i taktiku střetnutí". Primátor připomněl, že pochody neonacistů jsou zakázané. 

"Musíme počítat s nejhorším scénářem, kterým je jejich pokus uspořádat nelegální shromáždění a průvod Židovským Městem, možná i s účastí zahraničních příznivců," citoval Béma magistrát.

Topolánek a Klaus: Národní garda nevznikne

V úterý se zabývala plánovaným pochodem pravicových radikálů i Bezpečnostní rada státu. Premiér Mirek Topolánek (ODS) ale bližší detaily neuvedl. Pouze vyloučil, že by se pochodu měla zúčastnit tzv. Národní garda, kterou se chystá založit ultrapravicová Národní strana.

Současně prezident Václav Klaus zdůraznil, že takovéto typy polovojenských gard jsou v demokratickém systému nepřijatelné. Žádné národní gardy v tomto smyslu nevzniknou," dodal vzápětí premiér.

Magistrát zakázal i dalších osm nahlášených tras pochodu

Magistrát zakázal i dalších osm ohlášených tras průvodu. Zdůvodnil to tím, že účel shromáždění "protest proti účasti České republiky na okupaci Iráku" je zástupný. S jednou žalobou proti zákazu kvůli formálním nedostatkům Mladí národní demokraté u městského soudu neuspěli.

Pokud se pravicoví extremisté nakonec rozhodnou pochodovat bývalou židovskou čtvrtí, narazí na odpor. Židovská liberální unie uvedla, že případný pochod radikálů židovskou čtvrtí zastaví i za cenu fyzických střetů.

"Tuto sobotu od 13:30 proto Židovská liberální unie obsadí spolu s dalšími podporujícími organizacemi křižovatku ulic Maiselovy, Pařížské a Břehové, kde má začít ohlášený pochod neonacistů," uvedla unie v aktuální tiskové zprávě.

Podle policie v Praze mohou nastat potíže

Do ulic patrně vyjdou i anarchisté. Policie už uvedla, že v pražských ulicích mohou "nastat potíže".

Průvod se podle nich uskuteční v každém případě. "Jsou na něj srdečně zváni všichni odpůrci okupace Iráku, totalitních praktik pražského magistrátu a zastánci práva na svobodné shromažďování a vyjadřování názorů," sdělil Peterka. Přesné místo pochodu zveřejní Mladí demokraté pravděpodobně ve čtvrtek. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám