Hlavní obsah

Petr Nečas označil Švejnara za kandidáta ČSOB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na prezidentského kandidáta zelených a sociálních demokratů ekonoma Jana Švejnara v neděli v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce zaútočil místopředseda ODS Petr Nečas. Označil ho za kandidáta ČSOB, který je ve střetu zájmů. Dokonce je proti tomu, aby mohl vystoupit před členy poslaneckého klubu občanských demokratů.

Článek

"Je to prezidentský kandidát ČSOB," řekl tvrdě Nečas a dodal: "Jsem v šoku, kandiduje předseda dozorčí rady Československé obchodní banky, s tou vede stát arbitráž."

Podle něj je Švejnar ve střetu zájmů a Nečas naznačil, že by mohl po svém zvolení arbitráž ovlivnit. "Prezident republiky má přistup ke všem dokumentům ohledně arbitráží. Prezident také jmenuje členy bankovní rady," dodal.

Jeho slova byla tak ostrá, že vyprovokovala poslankyni Strany zelených Kateřinu Jacques, aby zaútočila na minulost současného prezidenta Václava Klause. Zmínila nevyčíslené škody z nezdařené kupónové privatizace a následky výroku, že neexistují špinavé peníze. Zdůraznila, že to nechtěla vytahovat. A uvedla, že by Švejnar rád vystoupil před poslanci i senátory ODS, aby jim odpověděl na všechny případně otázky.

Na to Nečas  reagoval slovy: "My jsme kandidáta vybrali, a nemáme důvod naslouchat jinému. Nevidím důvod přijímat prezidentského kandidáta ČSOB. Proč ho prosazuje ČSSD, mě nepřekvapuje, ta šla na ruku ČSOB, že to dělají zelení, mě překvapuje."

Premiér Topolánek (ODS) se ke kandidatuře Švejnara vyjádřil mnohem smířlivěji než Nečas. Fakt, že vládní zelení chtějí prosadit na Hrad Švejnara, podle něj nemůže ohrozit koalici. "Volba prezidenta není součástí koaliční dohody," řekl televizi Prima v pořadu Nedělní partie. Za pikantní označil to, že levice nepřišla s kandidátem, který by reprezentoval levicové hodnoty. Domnívá se, že prezidentský kandidát ODS Václav Klaus neselhal za svého působení na Hradě ani v jedné z krizových situací.

Komunisté Švejnara vyslechnou

Naopak komunisté míní Švejnara vyslechnout. "My máme jiný přístup, my se nebojíme diskuse," uvedl Vojtěch Filip a dodal: "Všem jsme nabídli, aby u nás hovořili, máme 26 poslanců a tři senátory, to je dost. " Zdůraznil, že při minulé volbě taky všichni kandidáti s komunisty jednali.

K jménu kandidáta zelených a ČSSD Filip řekl: "Švejnar je relevantním kandidátem. Závěr ale bude činit poslanecký klub a vedení strany."

Uvedl také, jaké podmínky musí splňovat kandidát, jemuž dají hlas: "Musí mít rovný přístup ke všem stranám, pokud by se štítil hlasů jedné ze stran, která je ve sněmovně, tak by nemohl být prezidentem všech občanů." 

Dalšími klíčovými otázkami je jeho pohled na ekonomickou reformu, otázky referenda a přístup k referendu o radaru i pohled na suverenitu ČR v rámci EU. Švejnara se ale míní komunisté ptát i na ČSOB.

Arbitráž ČSOB

Ministerstvo financí ČSOB letos u pařížského arbitrážního soudu zažalovalo o 26,7 miliard korun. Peníze žádá jako kompenzaci v souvislosti s očištěním Investiční a Poštovní banky (IPB), kterou ČSOB převzala v červnu 2000 za symbolickou korunu. Stát chce dokázat, že převzetí se uskutečnilo nekalým způsobem. ČSOB údajně ovlivňovala politiky, aby jednali v její prospěch. Žalobou ministerstvo reagovalo na skutečnost, že se na soud předtím obrátila samotná ČSOB. Ta po státu v arbitráži požaduje 1,7 miliardy korun za transakce související s převodem IPB.

Reklama

Výběr článků

Načítám