Hlavní obsah

Klaus přijal zachránce dětí Wintona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se na Pražském hradě setkal s předválečným zachráncem několika set československých dětí Nicholasem Wintonem. Klaus ocenil přínos Wintonova činu. Winton přicestoval do ČR na pozvání Václava Havla a účastnil se mezinárodní konference Forum 2000, kde byl českými studenty nominován na Nobelovu cenu za mír.

Článek

"Nejste zapomenut a nikdy nebudete zapomenut," řekl na začátku setkání Wintonovi. Prezident také připomněl, že již jeho předchůdce Václav Havel Wintonovi v roce 1998 udělil vysoké české státní vyznamenání - Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Wintonovi, který je v Česku na návštěvě celý týden, se zde dostalo již několika poct.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v úterý podpořil iniciativu českých studentů, kteří nasbírali již více než 30 000 podpisů pod žádost, aby Winton obdržel Nobelovu cenu za mír. Ministr již kvůli tomu poslal výboru pro udělování ceny dopis.

Parkanová mu předala nejvyšší resortní vyznamenání

Od ministryně obrany Vlasty Parkanové Winton obdržel nejvyšší resortní vyznamenání, jímž je záslužný kříž obrany prvního stupně. Podle slovenského režiséra Matěje Mináče, který o Wintonovi natočil několik snímků, se Winton setkal s několika různými osobnostmi, mezi kterými kromě britské královny bylo také několik amerických kongresmanů nebo bývalý americký prezident Bill Clinton.

Podle Mináče se Winton s významnými osobnostmi setkává, jako kdyby to byli obyčejní lidé. "Jemu nezáleží na žádných oceněních nebo na tom, že se potkává s různými celebritami. Jeho to spíše znervózňuje. Svoji záchranu nevnímá jako něco zvláštního," řekl Mináč.

Winton před válkou zachránil 669 českých dětí tím, že zorganizoval vlakové transporty z Prahy do Británie. Pro všechny děti musel zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v britské rodině a složit padesátilibrovou kauci.

Zachránění mají na 5000 potomků. Winton kromě Česka obdržel ocenění i v Británii. Královna Alžběta II. Wintona povýšila do rytířského stavu. Nižší vyznamenání v Británii obdržel již v roce 1993.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám