Hlavní obsah

Kuchtová: Bursíkovi po krku nejdu

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Část zelených, reprezentovaná nepokojným místopředsedou republikové rady Matějem Stropnickým, je velmi nespokojena s tím, jak se postavilo stranické vedení k ministryni školství Daně Kuchtové. Ta ale řekla Právu, že se nechce stavět do čela opozice ve straně.

Článek

"Bojím se soudit její příslušníky, dokud neuslyším jejich názory. Já bych byla ráda, kdyby se SZ neobjevovala v médiích jako strana, kde se dohaduje předseda a první místopředsedkyně. Počkejme na naši republikovou radu 7. října," dodala Kuchtová. Ta se i podle šéfky poslaneckého klubu Kateřiny Jacques postavila ke svému případu tak, "že neexistuje problém mezi ní a Bursíkem".

"Matěj Stropnický dělá radikální opoziční práci ve Straně zelených, což je sice jeho právo, ale nemá to rozměr vnitrostranického štěpení, jak on to prezentoval," dodala Jacques.

Podle Stropnického předseda Bursík svou první stranickou místopředsedkyni obětoval a obává se, že se stejně může zachovat i v budoucnu k dalším lidem. Stropnický tvrdí, že předseda tím navíc oslabil pozici strany ve vládní koalici. A ve čtvrtečním Právu také napsal, že Kuchtová "podlehla stranickému diktátu loajality".

"Koalice by se rozpadla"

A co říká Kuchtová na to, proč se víc neopřela o své příznivce? "Kdyby se za mne postavili naši poslanci, tak by se tato vládní koalice asi rozpadla, protože pan premiér byl odhodlán mě odvolat. Takže bychom tu měli za prvé spor uvnitř Strany zelených, za druhé pád vlády, za třetí předčasné volby... Myslíte, že si tohle všechno chci vzít na triko?" odpověděla Kuchtová Právu. (Rozhovor čtěte v sobotním Právu na straně 19)

Kuchtová vystoupení z koalice nepodporuje. Frekvenci 1 však ve čtvrtek řekla: "My jsme vždycky říkali, že jsme ochotni jednat se sociální demokracií i ODS. Čili ta varianta, že dnes je tady vládní koalice s ODS a příště může být s někým jiným, je samozřejmě na stole. A já si myslím, že ta koalice by měla pokračovat."

Liška: Bursíka to neohrozí

Také podle místopředsedy SZ Ondřeje Lišky by situace kolem Kuchtové neměla Bursíka nijak ohrozit. "Jakákoli debata o rozhodnutí Dany Kuchtové je legitimní, ale s Matějem Stropnickým nesouhlasím, protože jsme ke konsensuálnímu rozhodnutí dospěli po velmi náročné diskusi," řekl Liška Právu.

"Dana Kuchtová v řízení ministerstva neudělala žádnou takovou závažnou chybu, aby byla odvolána, ale celkový tlak od různých zájmových skupin na ministerstvu i ve vládě ukázal, že to nejdůstojnější, co můžeme udělat, je odejít, situaci předefinovat a ukázat, že máme i další lidi, kteří dokážou tento úkol zvládnout," uvedl.

O tom, kdo by mohl převzít ministerskou funkci, se jen spekuluje. Stropnický také souhlasí s Kuchtovou, že by měl resort převzít někdo z členů strany, který v tuto chvíli na ministerstvu školství působí.

Například Dušan Lužný, člen předsednictva SZ a poradce Kuchtové pro vysoké školy, už odmítl. Mluví se i o senátoru Jiřím Zlatuškovi. Ten to na dotaz Práva nepotvrdil ani nevyvrátil. "Zkuste se zeptat později," uvedl pouze.

Zlatuška byl rektorem Masarykovy univerzity v Brně, nyní je děkanem fakulty a kandidoval za malou stranu LiRa. Se zelenými, lidovci a soc. dem. je v koalici na brněnské radnici se svým lokálním uskupením.**

Reklama

Související články

Ministryně školství Kuchtová rezignuje

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila, že odstoupí z funkce. Na úterní tiskové konferenci uvedla, že kvůli napětí kolem čerpání peněz z evropských...

S Kuchtovou odchází i klíčový náměstek

Několik hodin poté, co ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila svůj odchod z vlády, ohlásil i její náměstek Jaromír Soukup, že počítá se svou...

Výběr článků

Načítám