Hlavní obsah

S Kuchtovou odchází i klíčový náměstek

Právo, Marek Přibil
PRAHA

Několik hodin poté, co ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila svůj odchod z vlády, ohlásil i její náměstek Jaromír Soukup, že počítá se svou rezignací. Právě on měl na ministerstvu na starosti čerpání 130 miliard z evropských fondů pro české školy. V poslední době byl často kritizován a jeho odvolání žádal i předseda Strany zelených Martin Bursík. Soukup však z problémů s čerpáním obvinil bývalého náměstka Marka Moru.

Článek

Ministryně před časem Soukupovo odvolání odmítla s vysvětlením, že se fondů ujal před dvěma týdny, a je proto jasné, že za problém neodpovídá. Sám Soukup z problémů při čerpání obvinil bývalého náměstka Marka Moru, který nyní pracuje jako náměstek v týmu ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS). Řekl to v rozhovoru pro Právo.

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila, že rezignuje na svoji funkci. Budete rezignovat také, když patříte k jejím nejbližším spolupracovníkům, ale zároveň máte odpovědnost za přípravu čerpání 130 miliard z evropských fondů pro české školství?

Určitě musím, protože hlavním důvodem tlaku na ministryni byla v tuto chvíli ze strany premiéra Topolánka a vicepremiéra Bursíka nezvládnutá agenda čerpání těchto miliard z evropských fondů. Já samozřejmě odejdu, i když jsem měl fondy na starosti jen tři týdny. Čerpání peněz se ale určitě zpozdí. Já však žádné pochybení necítím.

Proč se předseda zelených Martin Bursík nepostavil tvrdě za svoji ministryni, když právě tyto dny jsou pro přípravu operačních programů klíčové? Evropské peníze pro české školy jsou přece v ohrožení.

Celý problém je spíš v tom, že věcné důvody, které byly uváděny, jsou v naprostém rozporu se skutečností. Viníkem je bývalý náměstek Marek Mora, který operační program špatně nastavil, ne Dana Kuchtová. My jsme se teď snažili napravit škody, které provedl právě náměstek Mora.

Na vašem odvolání trval jak premiér Mirek Topolánek, tak předseda zelených Martin Bursík? Proč?

Nešlo o věcné důvody, ale o politické. Nevím, co za tím je. Ale vím, že pan Bursík se domnívá, že jsem příliš levicově orientovaný.

Reklama

Související články

Ministryně školství Kuchtová rezignuje

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila, že odstoupí z funkce. Na úterní tiskové konferenci uvedla, že kvůli napětí kolem čerpání peněz z evropských...

Výběr článků

Načítám