Hlavní obsah

Kalouskovi se seznam jmen na Hrad zúžil na tři

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Seznam jmen vhodných na Hrad se ministru financí Miroslavu Kalouskovi (KDU-ČSL) zúžil na tři jména. Je jím současná hlava státu Václav Klaus, lidovecký místopředseda Senátu Petr Pithart a soc. dem. expremiér, eurokomisař Vladimír Špidla. Nevýhodou šéfa akademie věd Václava Pačese je podle Kalouska politická nezkušenost. Ministr financí soudí, že politika kromě idejí je také řemeslo, což znamená rovněž zkušenosti.

Článek

gö"Podívám-li se na to z hlediska těchto kritérií, tak pro mne dnes na scéně jsou tři lidé, kteří to splňují a to jsou panové Klaus, Špidla a Pithart," zdůraznil.

"Ptáte-li se mne na Petra Pitharta, pokud by kandidaturu přijal, tak by byl věrohodným a autentickým kandidátem za křesťanské demokraty," řekl Kalousek (KDU-ČSL). Ten se včera zúčastnil jednání senátorského klubu lidovců.

Podle svých slov neví, jak se budou chovat lidé bez politických zkušeností. "Daleko horší je, že to nevědí ani oni, protože se nikdy neocitli v situaci, která by jenom zdánlivě takovou situaci přibližovala," řekl Kalousek Právu a ČTK.

Poznamenal, že si váží všech osobností, které jsou nyní zmiňovány. "Tak jako bych si nikdy nenechal operovat plicní nádor od pana profesora Klause, tak bych se zdráhal nechat si prezidentovat od pana profesora Pačese, protože to nikdy nedělal," prohlásil. Stejně tak je podle Kalouska důležité, aby prezident byl nadstranický a v tom případě musí mít za sebou zkušenost z parlamentního a exekutivního života. "Pokud ji nemá, tak by se mu snadno mohlo stát, že se ocitne nikoliv nad stranami, ale pod stranami, akorát že si toho jenom nevšimne." dodal.

Špidla, jehož jméno se skloňovali i v Lidovém domě, však svou prezidentskou kandidaturu odmítl poukazem, že jeho mandát v Evropské komisi končí až v roce 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám