Hlavní obsah

Pačesovy šance na Hrad jsou vysoké, KSČM by nevadil

Právo, dan, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Akademie věd Václav Pačes, kterého šéfové ČSSD, lidovců a zelených podle zdrojů Práva téměř jistě řadí do trojice možných vyzyvatelů prezidenta Václava Klause, by komunistům nevadil. To by mohlo zvýšit šance Klausova vyzyvatele, neboť ČSSD, komunisté a zelení mají v parlamentu celkem 120 mandátů. Zbývajících 21 pro nadpoloviční většinu z 281 zákonodárců by mohli dodat někteří lidovci a nestraničtí senátoři.

Článek

Václav Klaus má zatím zřejmě jistých 122 poslanců a senátorů ODS. Další by mohli dodat někteří lidovci.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš Právu v neděli řekl, že by si Pačes zasloužil diskusi stejně jako ekonom Jan Švejnar a exministr Jiří Dienstbier, a to z důvodu jeho osobního i nadstranického profilu.

Být ale u jednání předsedů lidovců, zelených a soc. dem. komunisté nepožadují. "My s nimi nemusíme v této chvíli sedět u jednoho stolu. Předpokládáme, že vědí, že na naše hlasy také dojde a že by nám svým návrhem neměli zablokovat možnost s ním souhlasit," řekl ke konzultacím Dolejš.

Během pondělka budou o kandidátech na Hrad jednat lidovci, sondáže tento týden povedou poslanci ČSSD a poté i vedení KSČM.

Vetovali Havla?

"Myslím, že když náš předseda komunikoval s předsedou soc. dem., asi vcelku jasně mu řekl některá jména, která by se mohla dotknout našich voličů," uvedl Dolejš. Dienstbier, Švejnar ani Pačes mezi takovými nepřijatelnými kandidáty údajně nebyli. Komunistům by ale vadil bývalý prezident Václav Havel, o jehož případné kandidatuře se také v zákulisí mluvilo.

Havel sice svou kandidaturu odmítal a byla by s otazníkem i z ústavního hlediska, neboť v samostatné ČR již dvakrát hlavou státu byl, zároveň ji však s úsměvem připouštěl. "Kdyby někdo měl mít trošku strach z toho, že budu kandidovat, tak bych docela tu možnost připouštěl," uvedl na jaře v ČT.

Lidovecký ministr bez portfeje Cyril Svoboda nechtěl předem říci, koho by volil. "Nebudu někoho volit jen na základě toho, že se na něm předsedové dohodli," řekl v neděli Právu. Podle něho záleží především na tom, s jakým programem adept na Klausova vyzyvatele vystoupí.

Na otázku, zda by mu Pačes vyhovoval více než Dienstbier či Švejnar, Svoboda řekl, že by se v dílčích věcech zřejmě rozcházel se všemi. Zásadní překážka to však není. Kontroverzním tématem u Pačese by pro Svobodu zřejmě bylo genové inženýrství.

Pačesovým oborem je tzv. genomika. Pačesova vědecká skupina už v roce 1986 dokončila jako jedna z prvních genomový projekt. Přečetla úplné dědičné informace bakteriálního viru.

Paroubek: Já to neřeknu

Pačes Právu už na konci srpna řekl, že by o nabídce kandidovat na Hrad musel přemýšlet. "To není, jako jestli si mám koupit sirky, nebo ne. Samozřejmě pokud by byl člověk osloven důvěryhodnými osobami - ne že by mi řekl nějaký kamarád na ulici 'hele nechceš být prezident?' - samozřejmě že bych o tom přemýšlel," reagoval Pačes.

Ještě v pátek však ČTK řekl, že ho nikdo neoslovil. Ale už loni o něm Klaus uvažoval jako o možném premiérovi přechodné vlády.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek nechtěl jméno třetího kandidáta sám zveřejňovat. Bližší informace podal jen nejužšímu vedení ČSSD. Na Řípu Paroubek zdůraznil, že je dobře, že ČSSD nepřišla s vlastním jménem na Hrad. Kdyby to udělala, prý by už nyní vyhrál Klaus. Heslo "ukažte svého kandidáta" podle předsedy soc. dem. vyhovuje právě jemu.

Paroubek si stále myslí, že Klausův soupeř by mohl být znám do konce září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám