Hlavní obsah

O úřad prezidenta tři zájemci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O půlnoci vypršela lhůta pro nominace do druhé prezidentské volby. Poslanci a senátoři se v pátek budou rozhodovat mezi třemi kandidáty politických stran - Václavem Klausem z ODS, Milošem Zemanem z ČSSD a senátorkou Jaroslavou Moserovou, kterou nominovali poslanci KDU-ČSL a US-DEU.

Foto: Jiří Běl

Současná podoba Lesní kaple sv. Vojtěcha na Ticholovci.

Článek

Senátorka Jaroslava Moserová se odpoledne stala oficiální kandidátkou, když její nominaci předložilo sněmovní volební komisi 15 poslanců Unie svobody-DEU a KDU-ČSL.

11 sociálnědemokratických senátorů rovněž odpoledne podalo oficiální kandidaturu expremiéra a bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana. "Všichni to podepsali," uvedl předseda senátorského klubu ČSSD Petr Smutný.

Někteří poslanci ČSSD před podpisem utekli

Podpisy pod kandidaturou ovšem ještě neznamenají, že Zeman získá hlasy všech sociálnědemokratických senátorů. Ve Sněmovně 14 poslanců soc. dem. ze 70 Zemanovu kandidaturu nepodepsalo.

Někteří sociálnědemokratičtí poslanci uvedli, že část jejich kolegů opustila zasedání klubu z nejrůznějších důvodů ještě předtím, než měli Zemanovu kandidaturu podepsat. V tom viděli příčinu toho, proč ji podepsalo jen 56 lidí. Zemanovi stoupenci i dnes tvrdili, že jejich favorit dostane při volbě hlavy státu přes 60 hlasů.

Špidla nepodepsal

Pod Zemanovu kandidaturu se nepodepsal například premiér a šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla. Svůj postoj komentoval v rozhovoru pro BBC tím, že podpisů pod kandidaturou bylo dost. Premiér se vyhnul i odpovědi na dotaz, zda by kandidaturu podepsal, kdyby podpisy chyběly. "Taková situace nenastala," uvedl pouze.

"Nemám k Milošovi Zemanovi žádný citový vztah, abych ho měl rád nebo nerad," poznamenal Špidla. Vyjádřil však nesouhlas s názorem, že jeho odpor k Zemanovi jako prezidentskému kandidátovi znamená pomoc Zemanovu rivalovi Václavu Klausovi (ODS). Tento názor zastávají někteří sociální demokraté, například Zdeněk Škromach.

Odpůrci bývalého premiéra se v názoru na to, kolik hlasů u nich Zeman ztratí, rozcházejí. Bývalý premiér bude mít asi jen většinovou podporu, míní ve shodě se Smutným místopředsedkyně klubu Alena Gajdůšková. Vedení ČSSD zavázalo své poslance i senátory k tomu, aby Zemanovu kandidaturu navrhli, uvedla senátorka. "My jsme byli poslušní a provedli to," dodala s úsměvem.

KSČM kandidáta nepostaví

Vedení komunistické strany v úterý dopoledne rozhodlo, že do druhé prezidentské volby vlastního kandidáta nevyšle. Komunisté se ve čtvrtek odpoledne rozhodnou, zda a kterého z kandidátů navržených ostatními stranami podpoří, a jsou do té doby připraveni jednat se všemi kandidáty, pokud o to požádají.

Očekává se, že na zasedání poslanců a senátorů KSČM přijdou kandidáti ODS Václav Klaus a ČSSD Miloš Zeman. Senátorka Jaroslava Moserová údajně o komunistické hlasy usilovat nehodlá. Komunističtí představitelé dávají už nyní najevo, že s největší pravděpodobností budou hlasovat pro Zemana.

Zdůvodňují to blízkostí programu sociální demokracie i zkušenostmi se Zemanem, když byl předsedou Poslanecké sněmovny a vlády. Klause by podle kuloárových informací podpořili pouze neúčastí na hlasování v dalších kolech, pokud by Zeman z prvního kola nepostoupil. Klausovi by tak stačilo ke zvolení méně hlasů.

Zeman: Do přímé volby nejdu

Pokud by i druhý pokus parlamentu zvolit nového prezidenta nebyl úspěšný, musí politická reprezentace rozhodnout, co dál. ODS je připravena zkusit i třetí volbu, podpoří i zavedení všelidového hlasování o hlavě státu. V obou případech postaví znovu Klause.

Přímé volby prezidenta by se sociálnědemokratický kandidát pro druhou parlamentní volbu Miloš Zeman nezúčastnil. Na dotaz ČTK, zda by se v případě krachu druhé volby zúčastnil eventuální třetí parlamentní volby, Zeman jednoznačně neodpověděl. "Řešme problémy, až nastanou," řekl. Bývalý premiér a někdejší předseda ČSSD nyní zaměřil síly na to, aby byl zvolen ve druhé volbě, která začne v pátek na Pražském hradě.

Sociální demokracii by podle místopředsedy Zdeňka Škromacha nevadilo, kdyby Česká republika nějakou dobu neměla prezidenta. Pravomoci hlavy státu by podle něj vykonávali od 2. února, kdy Václavu Havlovi mandát končí, premiér Vladimír Špidla a předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, kteří jsou oba členy ČSSD. Škromach soudí, že právě tato skutečnost přiměje ostatní strany, aby ve druhé volbě prezidenta zvolily.

Topolánek: Kvůli Moserové nevyjde ani druhá volba

Nominace senátorky Moserové podle předsedy ODS Mirka Topolánka pravděpodobně zmaří i páteční druhou volbu hlavy státu. Připustil, že Moserová odebere hlasy zejména kandidátovi ODS Václavu Klausovi.

Za pouhé spekulace ale označil úvahy, že by senátorka mohla čestného předsedu ODS vyřadit v prvním kole. "Pro mě je nominace Jaroslavy Moserové, mé kolegyně, které si nesmírně vážím, signálem, že určití lidé nechtějí zvolit nikoho. Je pravděpodobné, že paní Moserová nebude mít významnou podporu a pouze odebere hlasy Václavu Klausovi. Znamená to, že i druhá volba může být zmařena," řekl Topolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám