Hlavní obsah

Podle Dienstbiera je Klaus všeználek, který šíří blbou náladu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tvrdě se do prezidenta Václava Klause pustil v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT 1 Jiří Dienstbier, jenž je nejčastěji zmiňován jako Klausův protikandidát pro příští prezidentské volby. Přisvědčil, že Václav Klaus je všeználek, který z Hradu šíří blbou náladu.

Článek

"Václav Klaus šíří blbou náladu jak vůči Evropě, tak vůči Evropské unii. Prezident by měl šířit dobrou náladu, na spory je tu parlament. Prezident nemá být všeználek, který rozumí všemu od globálního oteplování až po knihovnu na Letné,! řekl Dienstbier na otázku moderátora, zda je Klaus všeználek.

Václav Klaus na kritiku nereagoval. "Prezident nebude komentovat urážlivé výroky politiků , kteří si myslí, že se v okurkové sezóně zviditelní," uvedla pro Českou televizi jeho kancelář.

Dienstbier popřel, že se vymezuje vůči stávající hlavě státu, z ostatních jeho výroků bylo však jasné, ža tak činí. "Já se nevymezuji vůči Václavu Klausovi, jakýkoli prezident by ale měl mít pozitivní vztah k evropské integraci," řekl.

Dienstbier se neobává sporů s Topolánkovou vládou. Podle něj jsou protievropské postoje vlády dány tím, jaké zastává názory Václav Klaus. "Většina voličů je proevropská, jak lidovci, tak zelení jsou proevropští. Když se nebudou z Hradu šířit protievropské nálady, tak bude nálada jiná," uvedl bývalý ministr zahraničí.

Zkritizoval to, jak Klaus jmenuje ústavní soudce i způsob, jakým používá práva veta: "Klaus veta používá ideologicky a ne podle toho, zda jsou zákony dobré, nebo ne." Sám by veto používal jen v případě lidských práv. "Pokud bych měl jiný názor, taky bych se snažil hovořit s lidmi, kteří se tím zabývají." Chtěl by za nimi jít předem.

Dienstbier podpoří silného kandidáta proti Klausovi

Z Dienstbierova vystoupení bylo jasně patrné, že pro něj je podstatná změna na postu prezidenta. Je proto ochoten podpořit jakéhokoli jiného silného protikandidáta, který se postaví Václavu Klausovi. "Pokud se najde silný kandidát, který by měl šanci čelit Václavu Klausovi, tak ho podpořím. Pokud bych byl kandidátem, tak vím, jak situaci změnit. Z Hradu se šíří negativismus a odpor," pokračoval Dienstbier.

Bývalý ministr zahraničí zdůraznil, že je především potřeba, aby proti Klausovi stál silný protikandidát. " Volba prezidenta je natolik vážná věc, že by tu měl být silný protikandidát, nemělo by se opakovat to, co se dělo před čtyřmi lety", kdy byl prezident zvolen až v devátém kole volby. Podle něj by opakovaná neúspěšná volba prezidenta oslabovala důvěru v politický systém.

Podle Nečase je hledání antiklause projevem malosti

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) je nejlepším kandidátem Václav Klaus: "Musím zdůraznit, že tato země má vynikajícího prezidenta, který se zhostil funkce vynikajícím způsobem a veřejnost si přeje, aby pokračoval. Když se hledá ´antiklaus´, ukazuje to na malost opozice."

Připustil ale, že by vládní koalici ohrozilo, kdyby menší strany hlasovaly pro někoho jiného: "Ano, do jisté míry to může koaliční vztahy narušit, ale jsem přesvědčen, že se vládní koalice bude chovat zodpovědně. KDU -ČSL je konzervativní strana a těžko se najde konzervativnější kandidát než Klaus.

KSČM ani ČSSD své slovo ještě neřekly

Komunisté zatím neřekli, kdo je jejich kandidátem. Jednat o tom budou na podzim. Pavel Kováčik uvedl, že nechce někoho předem jmenovat, aby ho nepoškodil: " Když komunista někoho podpoří tak mu tím ublíží."

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek v rozhovoru pro sobotní Právo řekl, že o možných kandidátech vede strana teprve sondážní jednání. "Mám na mysli dvě, tři jména. Nechtěl bych ovšem znehodnotit jejich výchozí pozici tím, že bych je jmenoval," pověděl.

Paroubek však připustil, že soc. dem. je ochotná zabývat se kandidaturou Jiřího Dienstbiera, pokud ten získá širší podporu napříč politickým spektrem. "Důležitým jazýčkem na vahách mohou být i nezávislí senátoři. Kandidát by navíc měl být schopen v tajné volbě získat hlasy liberálně uvažujících poslanců a senátorů ODS," řekl Paroubek.

O své prezidentské kandidatuře jednal Dienstbier s Paroubkem v květnu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Dienstbier připustil kandidaturu na Hrad

Kandidátem levicových a středových stran v podobě soc. dem., zelených a komunistů na prezidenta by mohl být bývalý čs. ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Sokem...

Výběr článků

Načítám