Hlavní obsah

Tlak na odchod Janáčkové sílí, Čunek se jí zastal

Právo, Jitka Götzová, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

K volání po odstoupení senátorky a starostky ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liany Janáčkové (za hnutí Nezávislí) se ve čtvrtek přidala vládní Rada pro záležitosti romské komunity, Strana zelených či místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Senátorce tak nepomohlo ani středeční vyjádření, že její ostré výroky o Romech byly "neopatrné a hloupé" a že je připravena se místním Romům omluvit.

Článek

Ministryně a šéfka vládní rady pro Romy Džamila Stehlíková (SZ) výroky Janáčkové považuje za naprosto nepřijatelné. "Vyvolávají napětí ve společnosti a ve svých důsledcích poškozují jak menšiny, tak většinovou společnost," uvedla pro Právo. Na adresu senátorky řekla, že se sama podle záznamu, jehož autenticita se ověřuje, označila za rasistku. "Věřím tedy, že sama zváží a vyvodí osobní důsledky, které z kauzy vyplývají," zdůraznila.

Pithart: hlasoval bych pro vydání

Stranická kolegyně Stehlíkové, ministryně školství Dana Kuchtová na dotaz Práva o Janáčkové řekla: "Její omluvu samozřejmě vítám, ale problém je, že jako veřejná činitelka takové výroky vypustí a že vůbec tak uvažuje. Je strašné, že se tak staví k lidským právům. Jako zelení apelujeme na její svědomí: neměla by setrvat ve funkcích."

Slova Janáčkové o sestěhování Romů a o vysokém plotu s elektřinou natočili romští aktivisté loni a nyní zveřejnili. Nesouhlasím s jakoukoliv integrací cikánů, bohužel, jsem rasistka..." říká na záznamu. [celá zpráva]

Rozhořčen je také Pithart. "Že totéž měla říci chytřeji, tak aby za to nemohla být popotahována? S funkcí místopředsedkyně senátního výboru pro lidská práva by i taková opatrnější a chytřejší verze byla neslučitelná," řekl včera Právu. Míní, že Janáčková by měla funkci sama složit, nebo by ji k tomu měl přimět výbor.

"Pokud bude na ni podáno trestní oznámení, budu v plénu Senátu hlasovat pro její vydání trestnímu stíhání," poznamenal.

I předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) míní, že senátorka to svými výroky přehnala.

"Pokud jsou autentické ty věty, tak mne mrazí v zádech," řekl ve čtvrtek Právu.

Čunek: Pokud se omluvila, není co řešit

Lidovecký předseda Jiří Čunek je k Janáčkové naopak shovívavý. "Pokud se omluvila, tak není co komentovat," prohlásil Čunek. Sám čelí výtkám za to, že ještě jako vsetínský starosta nechal místní Romy vystěhovat z města. Kritizoval jej mimo jiné ombudsman Otakar Motej a jeho stanovisko tento týden podpořili členové senátního výboru pro lidská práva.

Předseda zmíněného výboru Karel Barták (nezávislý) na dotaz Práva odmítl oba případy srovnávat. Omluvné vyjádření Janáčkové považuje za dostatečné. "Jak jsem tu nahrávku slyšel, můj osobní názor je takový, že určitě to bylo vyjádření, které bylo uděláno pod silným psychickým tlakem," uvedl pro Právo. Jeho výbor usoudil, že se kauzou vůbec nebude zabývat.

Ani předseda nezávislých senátorů Josef Novotný, v jehož klubu Janáčková zasedá, nehodlá její odvolání navrhnout. "To, že jí ruply nervy a že to bylo nevhodné, to je jasné, o tom není pochyb," uvedl Novotný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám