Hlavní obsah

Vesecká i Čunek důrazně odmítají politickou objednávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT důrazně ohradila proti tvrzení, že rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství o výměně státního zástupce v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) bylo účelové, nezákonné nebo že vzniklo na politickou objednávku. Podobné spekulace odmítá i Čunek.

Článek

Čunek prohlásil, že se s Veseckou poprvé viděl až dnes v České televizi. Vesecká zároveň zdůraznila zároveň, že nešlo o její osobní rozhodnutí, ale o rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství.

"Takováto tvrzení dokonce podle mého názoru hraničí až s trestným činem útoku na státní orgán," řekla. Dodala ale, že o trestním oznámení v této souvislosti neuvažuje. Podle ní je naprosto zásadní a důležité, aby tato trestní věc byla rychle ukončena na základě objektivního řízení.

Benešová: bude to zastaveno

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (nestr.) a stínová ministryně spravedlnosti ČSSD je postupem Vesecké šokována. Tvrdí, že na podobný postup nemá Vesecká právo a že obešla orgány podřízené Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

"Považuji rozhodnutí odebrat případ dozorovému žalobci za skandální," řekla Benešová v sobotním Právu. "Pokud se to předávalo do Jihlavy, tak to měl jako nadřízený rozhodnout krajský státní zástupce (Andělová v Ostravě), případně vrchní zástupce v Olomouci. Ona je ale obešla," míní Benešová. Vesecká ale výhrady své předchůdkyně odmítá.

"Vsaďte boty, že to všechno je předzvěst, že ta kauza bude v budoucnu zastavena. Oni potřebují zpochybnit ty důkazy proti Čunkovi kvůli údajným procesním chybám," myslí si Benešová.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek také za výměnou žalobce vidí politický tlak. "Jestliže se představitelé vlády vyjadřují směrem ke státnímu zastupitelství, k takzvaným podřízeným nejvyšší státní zástupkyně, tak se vytváří tlak na státní zastupitelství, to je zřejmé," uvedl šéf ČSSD na Primě.

Tvrdí také, že postup byl v rozporu s trestním řádem a zákonem o státním zastupitelství. Do kauzy prý mohlo zasahovat vrchní zastupitelství. "Paní nejvyšší státní zástupkyně si hraje na generálního prokurátora, což je funkce, která je poněkud historicky překonaná. Zasahuje do kauz na nejnižším stupni, a to je špatně," řekl Paroubek. Dodal, že v pondělí se poradí s právníky a zváží další kroky.

Vesecká přitom v sobotu požádala poslance, aby jí umožnili vystoupit před sněmovním ústavně-právním výborem, případně na schůzi celé dolní komory, kde by se ke kauze Jiřího Čunka vyjádřila. Pokud jí poslanci vyhoví, zabrání tím podle Vesecké dalšímu šíření "nepravdivých a neobjektivních informací v této věci". [celá zpráva]

Čunek čelí již několik měsíců podezření z přijetí úplatku. Nejvyšší státní zastupitelství vyměnilo v jeho případu žalobce. Místo přerovského státního zástupce Radima Obsta tak bude mít případ na starosti žalobce Arif Salichov z Jihlavy. Důvodem ke změně byla údajně procesní chyba. Připravuje se rovněž odvolání hlavního vyšetřovatele Milana Šošovičky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Čunkovi svědci obviněni z křivé výpovědi

Olomoucká policie v úterý obvinila z křivé výpovědi některé svědky v případu vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Podle informací Práva prý poskytli falešné...

Výběr článků

Načítám