Hlavní obsah

Po dvoudenní debatě čeká poslance první hlasování o reformě

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci by měli ve čtvrtek rozhodnout, jestli pustí do druhého čtení vládní návrh reformy veřejných financí. Ten začala Sněmovna projednávat již ve středu, kvůli zdlouhavé diskuzi ale nedošlo na hlasování. Očekává se, že vláda v současném prvním čtení reformu uhájí.

Článek

Debata o reformě začala znovu v devět hodin. K hlasování by se měli zákonodárci dostat ještě během dopoledne, od půl třetí jsou totiž v plánu pravidelné ústní interpelace.

Na začátku debaty bylo přihlášeno do rozpravy víc než deset poslanců. Poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský obvinil vládu, že chce "provést erozi" sociálního státu. "(Reforma je postavena) na podvodu způsobeném lživou zprávou plukovníka Kubiceho, na podvodu s důvěrou vládě postavené na dvou přeběhlících, na podvodu s programem ODS, který není naplňován," prohlásil Jeroným Tejc (ČSSD).

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) kritizoval ministerstvo práce, které zveřejnilo na internetu seznam reformních sociálních změn, na kterých se před časem shodla ODS s ČSSD a KDU-ČSL. Podle ministerstva se na nich tyto strany dohodly loni při vyjednávání o společné vládě. Škromach ale prohlásil, že žádná taková dohoda podepsána nebyla a vláda se podle jeho slov zbaběle odvolává na neexistující dohodu.

Ministr práce Petr Nečas (ODS) kritiku odmítl a zopakoval body, na kterých se strany dohodly.

Kritici z ODS nechtějí zkrácený termín jednání

Kritici návrhu zákona v čele s Vlastimilem Tlustým (ODS) oznámili ve středu premiéru Mirkovi Topolánkovi, že v žádném případě nepodpoří projednávání reformy ve zkráceném termínu. Chtějí využít delšího času k prosazení svých pozměňujících požadavků.

Znamená to, že o definitivním znění reformy se může hlasovat nejdříve v srpnu. Vláda si přitom přála schválit reformní zákon na mimořádné  schůzi v červenci, aby měla dost času na přípravu rozpočtu na příští rok.

Kritici z řad koalice i dva exposlanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka reformu v prvním čtení podpoří, své změny navrhnou až ve druhém čtení.

Další kritik reformy, poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka, ve středu požádal, aby byla z návrhu vyňata jeho zdravotnická část. Tu by chtěl projednávat odděleně. Požaduje i některé změny týkající se daňové části reformy. Pokud mu kabinet nevyjde v jeho požadavcích vstříc, uvedl, že návrh daňových a sociálních změn pravděpodobně nepodpoří.

Reformu tvrdě kritizuje levicová opozice, podle které je sociálně nespravedlivá a nesystémová. Vláda naopak svůj reformní plán zdůvodňuje nutností zastavit zadlužování země.

Ekonomové reformu považují za krok správným směrem, ale připadá jim, stejně jako některým kritikům z řad ODS, příliš mírná. Vláda se brání tím, že je to jen první etapa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám