Hlavní obsah

Primátor Bém předal Klausovi cepín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus dostal v pátek od pražského primátora Pavla Béma (ODS) cepín, na kterém je uvedeno datum a čas primátorova pokoření nejvyšší hory světa Mount Everestu. Z dvouměsíční horolezecké výpravy do Himálaje se Bém vrátil v pondělí poté, co v druhé polovině světa zdolal vytoužený vrchol.

Článek

"Cepín jsem mockrát v životě neměl," řekl Klaus k netradičnímu dárku. Použil jej prý jen jednou, při výstupu na Grossglockner v Alpách. Bém podotkl, že podobný cepín, který dal prezidentovi, měl Novozélanďan Edmund Hillary, který byl na vrcholu Mount Everestu s šerpou Tenzingem Norkejem jako první.

Prezident se dotazoval na plnovous

Klaus na Hradě přivítal Béma slovy "á, náš hrdina". Primátora se hned zeptal, kde má plnovous. Bém měl vousy ještě v pondělí po návratu z velehor [celá zpráva], na úterní zasedání městské rady už přišel oholený.

Klaus hovořil s prvním místopředsedou ODS asi tři čtvrtě hodiny. Primátor po setkání spěchal na zahájení historického císařského průvodu Karla IV. z Prahy na Karlštejn a moc toho neřekl. "O horách a politice," odpověděl stroze na dotaz, o čem s prezidentem mluvili.

Bém se stal desátým Čechem, který na vrchol hory vystoupil. Stalo se tak 18. května. [celá zpráva] O dva dny ho předstihla jako vůbec první Češka na vrcholu Klára Poláčková.

Primátor měl kvůli himálajské expedici dvouměsíční neplacené volno. Snesla se na něj kvůli tomu vlna kritiky. Nepřímo zazněla i od Klause. Prezident navzdory tomu Bémovi hned druhý den po pokoření Mount Everestu zaslal gratulaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Bém stanul na vrcholu Mount Everestu

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) v pátek ráno zdolal nejvyšší horu světa Mount Everest. Výstup dokončil v 16:42 místního času, tedy v 6:42 středoevropského...

Bémův pozdrav ze střechy světa

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) rozeslal ve středu fotografie z vrcholu Mount Everestu (8848 metrů nad mořem). Nyní je Bém v základním táboře a připravuje...

Výběr článků

Načítám