Hlavní obsah

Sobotka se vzepřel Paroubkovi, nechce Ratha v čele ČSSD

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka se ve středečním Pressklubu Frekvence 1 pozastavil nad nedávnými slovy předsedy strany Jiřího Paroubka o tom, že by se příštím šéfem ČSSD měl stát bývalý ministr zdravotnictví David Rath. Zároveň se pustil do Petra Dimuna, který působí jako Paroubkův neformální poradce. Vyjádřil rozpaky nad Dimunovým chystaným vstupem do sociální demokracie.

Článek

"Já mám trošku jiné představy než Jiří Paroubek, když hovořil o tom, že by David Rath mohl být předsedou sociální demokracie," prohlásil v rozhovoru Sobotka a dodal: "My nemáme žádný nástupnický nebo dědický systém. Možná si dovedu představit i stejně kvalitní kandidáty jiné."

Paroubek označil Ratha jako svého možného nástupce v nedávném rozhovoru pro MfD. Řekl, že Rath je jedním z pěti nebo šesti lidí, o nichž uvažuje a kteří by ho v budoucnu mohli nahradit.

Sobotka na to řekl, že ho Paroubkova slova zaskočila. "Mě to docela překvapilo, protože máme celkem krátce po sjezdu a Jiří Paroubek má mandát na dva roky," uvedl místopředseda ČSSD a bývalý ministr financí.

Připomněl Rathovo členství v ODS na začátku 90.let, které považuje za argument proti. "Myslím si, že David Rath je razantní politik, ale myslím si, že tady je možnost i jiné volby," prohlásil Sobotka.

Sobotkovi je trnem v oku i Paroubkův poradce Dimun

Dalším člověkem z Paroubkova okolí, kterého Sobotka kritizoval, je neformální poradce předsedy strany Petr Dimun, který dříve působil jako mluvčí ministerstva spravedlnosti v době, kdy jej vedl tehdejší předseda US-DEU Pavel Němec. Dimun se chystá v nejbližší době vstoupit do ČSSD.

"On velmi intenzivně řadu let spolupracoval s bývalým předsedou Unie svobody Pavlem Němcem a měl by dostatečně vysvětlit, proč se najednou cítí být sociálním demokratem, když předtím spolupracoval s pravicově orientovaným politikem," řekl Sobotka.

Dimun Sobotkova slova komentoval s tím, že měl vždy k sociální demokracii blízko stejně jako jeho otec, který je dlouhodobým členem strany. S prací pro bývalého ministra Němce to prý nesouvisí. " Mé názory jsou mé názory. Pokud jsem pro někoho pracoval, tak to neznamená, že jsem měl na všechno stejný názor," řekl Novinkám Dimun.

Reklama

Výběr článků

Načítám