Hlavní obsah

Odpůrci Temelína zablokují na deset hraničních přechodů

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na deset přechodů na rakouských hranicích chtějí v pátek zablokovat hornorakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín. Sdružení Atomstopp totiž rozčílil premiér Mirek Topolánek. Podle jeho slov má česká vláda přijmou usnesení, které má dohodu z Melku považovat za splněnou.

Článek

"Jak vyplývá ze slov vašeho premiéra má být na středečním zasedání české vlády  přijato usnesení, které má dohodu z Melku považovat za splněnou. Proto jsme se rozhodli, že  původně hodinovou blokádu na hraničním přechodu Wullowitz - Dolní Dvořiště prodloužíme o hodinu a potrvá od čtrnácti do šestnácti hodin," řekl v úterý odpoledne Právu představitel hornorakouského sdružení Atomstopp Andreas Reimer.

"Chceme také, aby náš premiér Gusenbauer (SPÖ) konečně začal jednat a splnil usnesení parlamentu a podal na Českou republiku mezinárodní žalobu,což mu parlament vládě uložil už v prosinci loňského roku," sdělil Reimer.

Dodal, že rakouští odpůrci Temelína zablokují i dalších devět hraničních přechodů a u třech se pravděpodobně doba blokády prodlouží jako u Wullowitzu na dvě hodiny. Kterých přechodů se prodloužená blokáda dotkne zatím není rozhodnuto.    

Na rakouských hranicích se demonstrovalo naposledy 11. dubna, kdy aktivisté zablokovali sedm přechodů. Například na Dolním Dvořišti protestovalo asi sedm demonstrantů, kteří zablokovali příjezdovou silnici na rakouské straně. 

Reklama

Související články

Rakušané opět blokovali hranice

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín ve středu opět protestovali na jihočeských hranicích. Tentokrát úplně blokovali přechody Weigetschlag/Studánky,...

Výběr článků

Načítám