Hlavní obsah

Obering v Praze přesvědčoval české politiky o radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Henry Obering, ředitel americké Agentury pro raketovou obranu, přijel v pondělí na návštěvu Prahy. Cílem jeho cesty bylo poskytnout informace českým politikům o technických záležitostech radarové protiraketové základny, kterou chtějí USA postavit v ČR. Obering během své návštěvy řekl, že USA mají vybrány i jiné země v případě, že by se ČR rozhodla stavbu radaru na svém území nepovolit.

Článek

"Je tady hodně neporozumění ohledně fungování tohoto systému," uvedl Obering na tiskové konferenci. "Není to radar, který by fungoval pořád. Byl by to radar s velmi tenkým paprskem. Byl by aktivován pouze tehdy, pokud by došlo k varování o vypálení rakety ze strany nepřítele," doplnil.

Upozornil na to, že diskuze bude podle něj ještě dlouhá. USA ji ale chtějí dokončit ještě před koncem letošního roku.

USA propagují protiraketovou obranu jako nástroj proti vojenským ambicím Íránu a Severní Koreu. "Nejde o to, co má Írán dneska, ale co třeba bude mít za 40 let," upozornil Obering.

Obering se sešel s Klausem a Paroubkem

Obering se ráno na Hradě sešel s prezidentem Václavem Klausem. Setkal se také s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, který, na rozdíl od většiny soc. dem., není principiálně proti radaru. Ten po schůzce řekl, že sociální demokraté nadále usilují o začlenění radarové základny do obranného systému NATO a v této záležitosti chtějí stále prosadit referendum. Také Strana zelených požaduje, aby byl radar začleněn do obranného systému NATO, a aby o něm jednali zástupci EU a Severoatlantické aliance.

Paroubek uvedl, že ČSSD názor na radar zásadně nezměnila. "Do toho náhrdelníku mně zapadlo několik nových korálků informací, to stanovisko platí," řekl Paroubek.

Odpoledne se šéf Agentury objevil v parlamentu, kde diskutoval s poslanci a senátory. Schůzka začala v 14.30 a trvala zhruba hodinu. Obering měl připravenou prezentaci, pak byl prostor pro otázky zákonodárců. "Budu se ptát na to, jak si Američané představují jednání uvnitř NATO, jak chtějí zlepšit svou komunikaci s Ruskem a jakým způsobem probíhá vyhodnocování hrozeb, které údajně pocházejí s Íránu a Severní Koreje. Podle mých informací Severní Korea hrozbou není a v případě Íránu je možno zakročit jinými než vojenskými prostředky," sdělil Novinkám místopředseda SZ Ondřej Liška.

Šéf klubu soc. dem. Michal Hašek zase Novinkám pověděl, že pondělní odpoledne je pro poslance krajně nevhodný termín. "Většina poslanců je ve svých regionech a věnují se svým voličům," řekl.

USA mají v záloze jiné lokality

Henry Obering během své pondělní návštěvy prohlásil, že pokud by Česká republika rozhodla, že na svém území nedovolí Američanům vybudovat protiraketový radar, USA mají už vybrané jiné náhradní země. Neupřesnil, o jaké lokality se jedná. Zdůraznil ale, že tyto náhradní lokality nejsou pro systém protiraketové obrany tak ideální jako Česko.

Večer se Obering zúčastnil i zasedání Bezpečnostní rady státu. Jejím členům předvedl prezentaci systému protiraketové obrany USA, která se podle premiéra Mirka Topolánka týkala například vojenských nebo technických aspektů amerického systému.

Premiér dodal, že vláda se nebrání tomu, aby podobnou prezentaci česká strana uspořádala také pro veřejnost. Obering doplnil, že cílem Američanů je poskytnout české veřejnosti maximální množství informací.

V červnu by měl do Prahy přiletět sám prezident USA George W. Bush, který by měl nejen o radaru rovněž diskutovat s vrcholnými představiteli ČR.

Česko oficiálně zahájilo s USA jednání o umístění základny koncem března. O tom, jestli USA radar v ČR vystaví, rozhodne parlament, kde příznivci základny nemají jasnou většinu.

Anketa

Myslíte, že návštěva ředitele americké Agentury pro raketovou obranu Henryho Oberinga změní postoje politiků vůči vybudování radaru USA v ČR?
ano, přibude zastánců radaru
66,1 %
ano, přibude protivníků radaru
16,3 %
ne, postoje politiků se nezmění
17,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6518 čtenářů.

Generálporučík Henry Obering

  • Vzdělání: bakalář civilního leteckého inženýrství (1973), magistr kosmického inženýrství na Stanfordově univerzitě (1980), absolvent několika vojenských škol v USA (1977-1993)
  • Kariéra: příslušníkem amerického vojenského letectva se stal v roce 1973; v roce 1975 získal pilotní odznak, létal na strojích F-4 Phantom; v letech 1980 až 1988 působil ve vesmírném programu, byl členem a poté jedním z vedoucích pracovníků pozemního personálu při letech raketoplánů; později působil v řadě funkcí ve vojenském letectvu; od prosince 2001 je zaměstnán v Agentuře pro protiraketovou obranu, od července 2004 je jejím ředitelem
  • Zkušenosti: má za sebou výcvik ve známé letecké škole Top Gun; podílel se na zabezpečení 15 letů amerických raketoplánů.

Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám