Hlavní obsah

Češi si chtějí volit prezidenta sami, vybrali by Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pro další prezidentské období současné hlavy státu Václava Klause se vyjádřily téměř dvě třetiny dotázaných. Největším překvapením průzkumu, který zveřejnila agentura Mori ČR, je však skutečnost, že více než čtyři pětiny obyvatel by uvítaly v nejvyšší funkci ženu.

Článek

Podle průzkumu by pro opětovné znovuzvolení Václava Klause prezidentem bylo v současné době 62 procent obyvatel ČR. Rozhodně proti Klausovi je 17 procent respondentů.

Překvapivě velké množství lidí (82 %) si přeje, aby se prezidentkou stala žena. Ženu prezidentku by uvítali stejně muži i ženy, nejsou větší rozdíly ani podle věku a vzdělání.

Kdo by měl být prezident České republiky?
Václav Klaus37,1 %
Václav Havel4,1 %
Petra Buzková2,4 %
Jiří Dientsbier1,9 %
Vlasta Parkanová1,5 %
Zdroj: Mori ČR

Z průzkumu také vyplývá, že občané České republiky už nechtějí, aby prezidenta volily obě komory parlamentu. Drtivá většina lidí (88%) s volebním právem si totiž myslí, že by si měli prezidenta volit sami.

Měl by znovu kandidovat Václav Havel?
Rozhodně ano12,9 %
Spíše ano20,4 %
Spíše ne32,5 %
Rozhodně ne34,1 %
Zdroj: Mori ČR

Mori ČR provedla výzkum na reprezentativním vzorku 750 obyvatel České republiky starších 18 let. Průzkum se uskutečnil ve dnech 19. - 30. března 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám