Hlavní obsah

Vláda rozhoduje o ožehavém tématu radar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet ve středu rozhoduje, zda zahájí oficiální jednání o radarové základně. Tu Američané plánují postavit ve vojenském újezdu Jince. Spojené státy v lednu požádaly o umístění radaru dalekého dosahu v Česku a sila s desítkou protiraketových střel v Polsku.

Článek

Vysoký činitel amerického ministerstva obrany přitom v úterý prohlásil, že Spojené státy odmítají, aby se celý jejich plán na vybudování protiraketové obranné základny v Evropě realizoval pod záštitou NATO.

Komunisté chtějí referendum

ODS a KDU-ČSL radar na území Česka prosazují, ČSSD je v názoru rozdělená, požaduje referendum.

Předseda Strany zelených Martin Bursík před jednáním řekl: "Zelení na svém únorovém sjezdu rozhodli, že jsou ochotni debatovat o radaru ČR jen za předpokladu, že bude začleněn do multilaterálního rámce NATO. [celá zpráva]

Předseda KSČM Vojtěch Filip kritizoval zelené za to, že nekladou Američanům tvrdší podmínky pro zahájení jednání o základně. Nejmenší vládní strana by podle něj měla tlačit na to, aby Česko do nóty napsalo, že o základně rozhodne referendum.

Ostrým kritikem plánu je Rusko, které základnu považuje za bezpečností riziko a hrozí odvetnými opatřeními. Někteří evropští představitelé, mezi nimi i německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země nyní předsedá EU, vyzvali USA, aby zvážily větší zapojení NATO do protiraketového systému. Obávají se totiž možného vytváření bariér v Evropě i zhoršení vztahů s Moskvou.

Reklama

Související články

Rusko opět pohrozilo Evropě kvůli radaru

Náčelník hlavního štábu ruských vzdušných sil generál Boris Čelcov označil plány na vybudování amerického protiraketového deštníku v ČR a v Polsku za vážnou...

Výběr článků

Načítám