Hlavní obsah

Lidovci i ČSSD chtějí protikandidáta Klausovi vybrat na jaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

KDU-ČSL i ČSSD chtějí mít do několika měsíců jasno v tom, koho postaví jako protikandidáta Václavu Klausovi ve volbě prezidenta příští rok. Klaus jako jediný zatím kandidaturu ohlásil. Je možné, že ostatní strany se shodnou na jednom jméně.

Článek

KDU-ČSL chce Klausova protivníka představit do tří měsíců, předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli v České televizi mluvil o dvouměsíční lhůtě.

Teprve potom strany začnou jednat o vzájemné podpoře svých kandidátů a zvažovat, který z nich by měl šanci proti současné hlavě státu uspět. Podle Paroubka to musí být kandidát přijatelný pro celou levici.

Klaus už svou kandidaturu oznámil

Paroubek už v sobotu oznámil, že udělá vše, aby Klaus nebyl znovu zvolen. Chce si na sjezdu koncem března dokonce usnesením zavázat zákonodárce své strany, aby v tajné volbě nehlasovali pro Klause a podpořili jiného kandidáta. [celá zpráva]

Čunek v ČT řekl, že o podobném kroku jeho strana neuvažuje. Klaus podle něj není jedinou opravdovou osobností, která se o post může ucházet, a volba by proto "měla být volbou". Vytkl nynějšímu prezidentu především jeho protievropský postoj. Někteří lidovci už ale avizovali, že by Klause na Hradě opět rádi viděli. [celá zpráva]

Klaus dostal před čtyřmi lety podporu zákonodárců napříč spektrem. Hlasovala pro něj ODS, lidovci, někteří komunisté a také někteří členové ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám