Hlavní obsah

Klaus si pozval Schwarzenberga kvůli zahraniční politice

Právo, Novinky, znk, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus pozval na úterý na Hrad premiéra Mirka Topolánka, vicepremiéra Alexandra Vondru a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga ke konzultacím o zahraniční politice ČR.

Článek

Prezident se tak zřejmě chce seznámit s prioritami Topolánkovy vlády v zahraničně-politické oblasti. Účastníkům také pravděpodobně sdělí i vlastní názory na mezinárodní dění.

Osud trojkoaliční vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených je zatím nejistý. V pátek se bude ucházet o důvěru Sněmovny, ve které nemá zaručenou podporu.

Klausovi Schwarzenbergova nominace vadila

Klausovi při jmenování vlády vadilo právě jméno senátora Schwarzenberga, který podle prezidenta nebyl tím nejlepším kandidátem na tento post kvůli svým vazbám na Rakousko. Klaus se obává, že Schwarzenberg nebude dostatečně hájit české zájmy.

Nový šéf české diplomacie takové obavy odmítl. "Dnes o tom se mnou (Klaus) nemluvil, považuji proto tuto kapitolu za uzavřenou," uvedl minulý týden po jmenování na Pražském hradě.

Za své priority považuje euroatlantické vztahy, spolupráci v Evropě a dobré vztahy se sousedními státy. "Zahraniční politika musí být konzistentní," prohlásil.

Jedním ze sporným bodů česko-rakouských vztahů je jihočeská jaderná elektrárna Temelín. Rakouský parlament vyzval svoji vládu, aby kvůli ní Česko žalovala. Schwarzenberg, který byl navržen do vlády Stranou zelených, soudí, že žaloba by byla nesmyslná, a věří, že rakouský kabinet ji nepodá.

Proti byla i "významná část" ODS

Senátorovu nominaci nekritizoval jen Klaus, ale i někteří politici ODS. "Schwarzenberg jakožto člověk blízký intelektuálnímu bratrství pravdy a lásky Václava Havla způsobí nesouhlas minimálně ve významné části ODS," uvedl šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

Schwarzenbergova rodina se uchýlila do Rakouska po roce 1948, kdy se vlády v Československu chopili komunisté. Schwarzenberg, který dělal kancléře bývalého prezidenta Václava Havla, však není rakouským občanem, má české a švýcarské občanství.

Vondra má kromě vícepremiérství na starost také přípravu českého předsednictví EU. Ve funkci nahradil  vládou jmenovaného tajemníka pro tuto záležitost Zdeňka Hrubého. [celá zpráva]

Chce také ve své funkci přispět k lepší koordinaci evropských záležitostí na úrovni vlády.

Reklama

Související články

Havel se zastal Schwarzenberga

Bývalý prezident Václav Havel se v sobotu večer zastal Karla Schwarzenberga. Uvedl, že pokud se nestane ministrem zahraničí, utrpí dobrá pověst České...

Výběr článků

Načítám