Hlavní obsah

Havel se zastal Schwarzenberga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Bývalý prezident Václav Havel se v sobotu večer zastal Karla Schwarzenberga. Uvedl, že pokud se nestane ministrem zahraničí, utrpí dobrá pověst České republiky. Na post ministra ve vznikajícím kabinetu Mirka Topolánka jej navrhla Strana zelených. Výhrady k němu má prezident Václav Klaus.

Článek

"Znám ho (Schwarzenberga) dlouho a považuji ho za člověka neobyčejně kvalifikovaného. Je to Evropan, vlastenec a džentlmen. Všichni ve světě ho znají, všichni se na něj ptají i tady v USA," uvedl Václav Havel v telefonickém rozhovoru. Vysvětlil i proč ho považuje za dobrého kandidáta na funkci ministra zahraničí: "Dlouho byl předsedou Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva a účinně pomáhal opozici proti komunistickému režimu v bývalém Československu. Byl to od zelených dobrý nápad a doufám, že neustoupí a že Karel Schwarzenberg ministrem bude."

V dané situaci by podle něj ústup zelených znamenal "další ránu dobré pověsti České republiky". Schwarzenberga Havel dokonce považuje za vhodného kandidáta na prezidentský úřad.

Klaus se ale domnívá, že jmenování Schwarzenberga šéfem diplomacie by mohlo být problematické vzhledem ke křehkým vztahům se sousedním Rakouskem. Právě do Rakouska se Schwarzenbergova rodina uchýlila po roce 1948, kdy se vlády chopili komunisté. Schwarzenberg, který dělal za Havla kancléře,  však není rakouským občanem, má české a švýcarské občanství.

Havel k postupu Klause a Topolánka

K patové politické situaci Havel, který je od října v USA, řekl: "Způsob, jakým dostane vláda důvěru parlamentu, by měl být projednáván nejen s jednotlivými poslanci, ale i se stranickými kluby." Ani on tedy není pro vládu i na "přeběhlících".

Kritizoval však i způsob, jímž Topolánek seznámil Klause s vládou, když mu předložil hotový seznam ministrů. Prezident a premiér by podle něj měli konzultovat složení vlády nejprve soukromě, a teprve pak prezentovat svá stanoviska veřejně. [celá zpráva]  "Také v době, kdy jsem byl v úřadě, se stalo, že jsem některého kandidáta na ministra nepovažoval za vhodnou osobu. Vždy jsem to ale v neveřejném rozhovoru zavčas řekl předsedovi vlády, domluvili jsme se tak či onak, takže žádná veřejná roztržka z toho nebyla," uvedl exprezident. Vadil mu například Miroslav Grégr jako místopředseda Zemanovy vlády.

Postup Klause však nekritizuje, je jediný možný, když se mu kandidát nelíbí. "Oficiálně navrženého kandidáta jmenovat musí a měl by to dokonce udělat bez průtahů," řekl Havel.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám