Hlavní obsah

Opakované volby v Havířově vyhráli komunisté

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVÍŘOV

Vítězstvím komunistů, postupem pěti politických seskupení a katastrofálně nízkou účastí (21,7 procenta) skončily sobotní opakované komunální volby v Havířově. Ve 43členném zastupitelstvu bude mít KSČM 15 mandátů, ODS 13 a ČSSD 11 křesel.

Článek

Do zastupitelstva se dostalo ještě Hnutí pro Havířov a KDU-ČSL. Obě tato seskupení získala po dvou mandátech. Rozložení politických sil v zastupitelstvu je obdobné jako po říjnových řádných volbách, novinkou je však úspěch lidovců, kteří původně zůstali pod pětiprocentní hranicí.

Vládnout má KSČM a ČSSD

V nejmladším městě republiky bude s největší pravděpodobností vládnout levicový blok KSČM a ČSSD. Strany se takto dohodly ještě před tím, než soud nařídil nové hlasování. Křeslo primátora mělo tehdy připadnout ČSSD, město mělo řídit i Hnutí pro Havířov.

Dosavadní primátorka Milada Halíková (KSČM), která stála v čele města v uplynulém volebním období, se ale vzhledem k novým výsledkům nechala slyšet, že by tentokrát ráda křeslo primátorky obhájila.

"Předpokládám, že navážeme na říjnová jednání a jako první budou jednat obě levicové strany. Protože ale KSČM získala větší mandát od voličů, budeme s tím každopádně pracovat, to by udělala každá strana," řekla Halíková v neděli Právu.

KSČM je bohatá nevěsta

Šéf havířovské ČSSD ale trvá na tom, že sociální demokraté budou i přes ztrátu jednoho mandátu nadále trvat na nejvyšším postu. "Usilujeme o post primátora, z tohoto požadavku neustoupíme," řekl Právu lídr sociálních demokratů František Chobot. Krátce po sečtení všech hlasů přirovnal v rozhovoru pro ČTK stranu k bohaté nevěstě. "KSČM a ODS spolupracovat nebudou. Na nás záleží, pro koho se rozhodneme," řekl s tím, že koaliční smlouva by měla být podepsána možná do Vánoc, nejpozději ale do konce roku.

ODS není výsledky voleb překvapena. Ve srovnání s říjnovými volbami, které prohlásil soud za neplatné, přišla o jeden mandát. "Koaliční jednání budou mít v rukou sociální demokraté. Je na nich, zda budou spolupracovat s komunisty, nebo s ODS," řekl lídr ODS Radek Foldyna s tím, že na výsledku se projevila nízká volební účast. "Všude, kde je nízká účast, sbírají body hlavně komunisté. Kdyby v Havířově přišli k volbám všichni pracující lidé, kteří byli na předvánočních nákupech, vyhrála by ODS," řekl Foldyna.

Politoložka Jiřina Pavlíková ale takové tvrzení považuje za nesmysl. "Volební místnosti byly otevřeny od sedmé hodiny ranní do 22 hodin. Kdo chtěl volit, určitě si mohl najít čas," řekla. Dodala, že nízká volební účast se dala čekat a projevilo se na ní především znechucení občanů, kteří nechápali, proč mají jíž opět k volebním urnám. "Doufám ale, že už jsme se dostali až na pomyslné dno a v příštích volbách bude účast vyšší," uvedla politoložka.

Volby se opakovaly kvůli vraždě

Havířovské volby se musely opakovat na základě verdiktu ostravského krajského soudu, který na základě několika stížností prohlásil říjnové hlasování za neplatné. Některé komise totiž v rozporu se zákonem počítaly hlasy pro kandidáta ČSSD Martina Balšána, kterého v létě zastřelil kvůli sporu o akcie bývalý ředitel místních technických služeb Pavel Slíva. [celá zpráva] Při opakovaném hlasování už komise hlasy pro zavražděného kandidáta nepočítaly.  

Jak se změnily mandáty stran v Havířově
Název stranyŘíjnové neplatné volbyNové hlasování
ODS14 (25,80%)13 (28,41%)
KSČM13 (25,51%)15 (30,79)
ČSSD12 (23,54%)11 (23.53)
Hnutí pro Havířov4 (8,12%)2 (5,97%)
KDU-ČSL0 (4.14%)2 (5,23)

Reklama

Související články

Zvolili i zavražděného náměstka primátorky

Do městského zastupitelstva v Havířově na Karvinsku zvolili lidé na kandidátce ČSSD i bývalého náměstka primátorky Martina Balšána, kterého před měsícem...

Komunální volby v Havířově se budou opakovat

Město Havířov zažije opakování komunálních voleb. Ostravský soud v pondělí rozhodl, že říjnové hlasování bylo neplatné. Na kandidátkách ČSSD bylo jméno Martina...

Výběr článků

Načítám