Hlavní obsah

O vládě budou dál jednat všechny strany vyjma KSČM

Právo, Novinky, znk, trj, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci čtyř politických stran, ODS, ČSSD, KDU-ČSL a SZ se ve středu odpoledne sešli ve Sněmovně, aby se dohodli, kdy a jak budou dál jednat. Výsledkem je pouze dohoda, že se budou dál scházet zástupci všech stran vyjma komunistů. ČSSD přitom nejprve chtěla jednat jen s ODS a teprve po dohodě přizvat KDU-ČSL.

Článek

Tato vláda by podle soc. dem. měla trvat do roku 2010. To ale ODS odmítá. Podle místopředsedy občanských demokratů Petra Nečase se "ODS nebaví o vládě do roku 2010". Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach zase řekl, že jeho strana se baví pouze o vládě do roku 2010.

"My jsme zdůraznili, že chceme naleznout řešení současné politické situace na dohodě čtyř demokratických stran s tím, že to neznamená automaticky, že všechny tyto čtyři strany budou ve vládě," řekl po jednání Nečas.

Strany se chtějí v pátek dohodnout na seznamu reforem, které by případná vláda měla přijmout. Pak vzniknou expertní skupiny, které je jednotlivě podrobněji rozpracují do programu vytvářeného kabinetu.

Už při příchodu na jednání zástupci ČSSD čekali, že budou mluvit jen s protějšky z ODS. Do místnosti ale přišli i zástupci KDU-ČSL a SZ.

Ve vyjednávacích týmech jsou Vlasta Parkanová a Miroslav Kalousek a za zelené Ondřej Liška. ODS zastupují Petr Nečas, Pavel Bém a Martin Říman, tým ČSSD tvoří vedle Sobotky Zdeněk Škromach a Michal Hašek.

Topolánek. sjezdem KDU-ČSL se nenecháme ovlivnit

Šéf ODS Mirek Topolánek se středečního setkání neúčastnil. Během summitu NATO v Rize sešel s prezidentem Václavem Klausem. O sestavování vlády se ale spolu nebavili. "Věnovali jsme se summitové agendě, domácí politiku jsme neprobírali," řekl v Rize Klaus

Topolánek se k politické situaci přece jen vrátil. Řekl, že jeho strana nebude s dalším jednáním čekat na výsledky sjezdu KDU-ČSL, který bude volit nového předsedu. Jednání zřejmě skončí až po sjezdu, který je 6. prosince. "Budeme intenzivně jednat a jestli to skončí až po sjezdu KDU-ČSL, tak proto, že chceme vyjednat kvalitní vládu," řekl Topolánek.

Reklama

Související články

Paroubek se nečekaně sešel s Klausem

Prezident republiky Václav Klaus přijal v úterý dopoledne na Pražském hradě předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. O schůzku požádal Paroubek. Prezidentovi přednesl...

Výběr článků

Načítám