Hlavní obsah

Klaus zrušil schůzku s Topolánkem, není o čem jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus zrušil pondělní schůzku s premiérem Mirkem Topolánkem. Ten ho měl informovat o stavu jednání o nové vládě. Klaus se tak rozhodl na základě telefonátu s předsedou ODS, na základě kterého usoudil, že jednání o nové vládě nepokročilo.

Článek

"Po dnešním ranním telefonickém rozhovoru s předsedou vlády Mirkem Topolánkem, ze kterého vyplynulo, že jednání o sestavení nové vlády zatím nepokročilo, prezident republiky zrušil na dnešní poledne plánovanou schůzku, na které měl být seznámen s pokrokem v jednáních," uvedl mluvčí Hradu Petr Hájek

Topolánek minulý týden navrhl vládu, které by se kromě ODS, KDU-ČSL a Strany zelených měla účastnit i ČSSD. Kabinet měl vydržet do předčasných voleb na jaře roku 2008.

Takovou možnost ale sociální demokraté odmítli. Jejich předseda Jiří Paroubek v neděli navrhl sestavit reformní vládu s ODS a lidovci až do roku 2010. Nebyl by proti předčasným volbám, ty by se ale měly konat nejdříve na podzim roku 2009.

Grémium ODS bude o dalším postupu jednat v úterý ráno. V jednání o vládě budou občanští demokraté podle místopředsedy Petra Nečase pokračovat, s kým a jakým směrem ale neuvedl.

Paroubek také požaduje od ODS a Topolánkova tajemníka Marka Dalíka omluvu za údajné Dalíkovy výroky, že občanští demokraté přetahují sociálnědemokratické poslance pro podporu trojkoaliční vlády bez ČSSD. Dalík se proti takovému trvzení ohradil a uvedl, že jeho výroky byly překrouceny.

"Proč bychom se měli omlouvat, stejně tak my může požadovat po Jiřím Paroubkovi omluvu za slova Ivana Přikryla, která citovala média o den dřív," řekl Nečas.

Paroubkův spolupracovník a bývalý vedoucího úřadu vlády Přikryl byl minulý týden v Mf Dnes spojen s plánem, podle něhož chtějí sociální demokraté prošetřit kauzy spojené s ODS a Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Reklama

Související články

ČSSD odmítla plán ODS na volby příští rok

ČSSD na středeční schůzce s ODS opět odmítla předčasné volby v roce 2007 a chce pro kabinet delší mandát. Jednání občanských a sociálních demokratů o budoucí...

Výběr článků

Načítám