Hlavní obsah

Klaus navrhl na ombudsmana Witzanyho a Boka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus navrhl Sněmovně Jiřího Witzanyho a Johna Boka jako kandidáty na veřejného ochránce práv a Oldřicha Kužílka a Jana Litomiského jako kandidáty na zástupce ombudsmana.

Článek

"Prezident je přesvědčen, že se jedná o osobnosti, které svými životními postoji prokázaly vysoké morální a lidské kvality a jsou schopny vykonávat uvedené funkce," uvádí v tiskové zprávě mluvčí Hradu Petr Hájek.

Jiří Witzany je bývalý rektor ČVUT, John Bok stojí v čele spolku Šalamoun.

Na začátku října vybral své kandidáty i Senát. Na funkci ombudsmana nominoval dosavadního ochránce veřejných práv Otakara Motejla a senátorku Jitku Seitlovou.

Konečné rozhodnutí přijme Sněmovna. Senát i prezident jí mohou navrhnout nejvýše dva kandidáty. Ombudsman, jehož funkce trvá šest let, může být zvolen nejdéle na dvě po sobě jdoucí období a nesmí být v žádné politické straně.

Reklama

Související témata:

Související články

Senát dostal tři návrhy na ombudsmana

Senátoři obdrželi celkem tři návrhy na budoucího ombudsmana a také tři návrhy na jeho zástupce. Mezi kandidáty je současný ochránce veřejných práv Otakar...

Výběr článků

Načítám