Hlavní obsah

Zlozvyky, které přispívají k tvorbě vrásek

Novinky, ema

Vrásky dříve nebo později bez výjimky a nemilosrdně postihnou ženy i muže. Ovšem jsou určité zlozvyky i rituály, které provádíme každý den a kvůli nimž si jejich tvorbu můžeme přivolat daleko dříve, než nám je příroda sama od sebe nadělí.

Foto: Profimedia.cz

Vrásky jsou přirozeným procesem stárnutí. Někdy si ale jejich tvorbu můžeme přivolat dříve, než je pro tělo přirozené.

Článek

Vrásky jsou přirozenou součástí procesu stárnutí, ale bohužel některé vrásky nemají s věkem pranic společného. Za některé mohou naše rutinní a často i každodenní kosmetické návyky. Podívejte se na ty špatné, které zhoršují stav naší pokožky a dělají ji zbytečně starší.

Určitě nikoho nepřekvapí, že úplně nejčastější příčinou vzniku vrásek je kouření. Tento zlozvyk trápí pokožku i naše zdraví. „Existují studie u dvojčat (fotografie), které dokazují, jak moc souvisí kouření a vrásky,“ říká atestovaný dermatolog Joel Schlessinger z lovelyskin.com. Ten ze sourozenců, který nekouřil, měl i na první pohled z fotografie daleko vyhlazenější a kvalitnější pleť bez zbytečných vrásek, na rozdíl od své téměř identické polovičky.

Strava

I výživa je vizitkou našeho těla, takže staré rčení, že „jste to, co jíte“, platí i tady. Pokud tedy přijímáte příliš mnoho cukrů a potravin s vysokým glykemickým indexem, zřejmě se to podepíše jak na váze, tak i na kvalitě pleti. Prostřednictvím procesu, který se nazývá glykace, se pak cukry vážou na molekuly bílkovin, a tím dochází k omezení pružnosti a stárnutí kůže. „To pak znamená ztrátu elasticity v obličeji, otoky a tvorbu tzv. mimických vrásek,“ vysvětluje gastroenteoroložka Roshini Rajapaksaová.

Vystavování slunci

Po jaře je velmi lákavé a žádoucí krásné a bronzové opálení. Mnoho lidí tedy svádí k tomu, aby vynechávali opalovací krém. To je ale velká chyba. Nejenže hrozí velké riziko melanomu, tedy rakoviny kůže, ale stejně tak je pravděpodobné i riziko předčasného stárnutí kůže. Dokonce i několik málo minut vystavování neošetřené pleti slunci může mít za následek rozpad kolagenu. „Používejte proto opalovací krém, i pokud venku prší nebo je zataženo. Také vybírejte takový s minimálním ochranným faktorem 30,“ říká dermatoložka a autorka knihy Pravidla kůže Debra Jalimanová.

Alkohol

Nadměrná konzumace alkoholu pokožce ani zdraví všeobecně příliš neprospívá, to je relativně známá věc. Alkoholické nápoje totiž pokožku značně dehydratují, čímž je pleť pak unavená a ztrácí elasticitu – a právě z nedostatku hydratace se objevují vrásky. „Kromě toho má alkohol negativní dopad na obsah vitamínu A, který je pro tělo i pleť velmi důležitý, a to jako antioxidant, který pomáhá při regeneraci buněk a hraje roli i při produkci kolagenu. Pokud je v těle nedostatek kolagenu, ztrácí pokožka pružnost,“ říká James Marotta, atestovaný plastický chirurg.

Žvýkání

Žvýkačkám vděčíme za svěží dech, příjemnou chuť i pomoc při ústní hygieně. Spoustě lidem také pomáhají překonávat pocity hladu. „Jenomže díky žvýkání se tvoří také velmi nevzhledné vrásky, a to především kolem úst,“ dodává Schlessinger.

Make-up

Pokud jde žena spát s neodlíčeným make-upem, pak si prakticky o vrásky svým způsobem i říká. Make-up, nečistoty z prostředí a znečišťující látky, které se během dne na pleti nahromadí, tak na obličeji zůstanou a postupně se dostávají do pórů, obličeje i dekoltu, což má negativní vliv na kolagen i elastin. Není tedy s podivem, že to má za následek tvorbu vrásek a problémy s pletí. Před každým ulehnutím je proto potřeba pokožku vyčistit a hydratovat speciálním krémem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám