Hlavní obsah

Mužská pleť je citlivější a vyžaduje speciální péči

Novinky, das

Dávno jsou pryč doby, kdy si muž v péči o svůj vzhled vystačil se štětkou na holení a břitvou. Dnes vyžaduje mnohem více. Chce se líbit, vypadat mladě a je mu jasné, že se to neobejde bez péče o pleť a zdravé životosprávy. Samozřejmě míra této péče závisí na tom, v jaké společnosti se muž vyskytuje a jak moc je ochoten řídit se trendy.

Foto: Profimedia.cz

Čím více má muž problémů, tím lépe by měl o sebe pečovat.

Článek

Pokožka je zrcadlem zdraví jedince. Na její kvalitě se odráží jak špatný životní styl, tak psychická zátěž. Proto čím více má muž problémů, tím lépe by měl o sebe pečovat. Což je dost mimo realitu. Podle psychologů je tomu spíše naopak. Při problémech muži často pustnou a začínají se o sebe starat až v okamžiku, kdy se jim uleví a do žil vlije nový optimismus.

Rozdílnost pletí

Mužská pleť je oproti té ženské mastnější (asi o 15 %), hutnější (o 20 %), pórovitější a teplejší, jelikož je v ní více krevních vlásečnic. Vyžaduje i větší energetický příjem. Péče o ni tedy ani nemůže být zcela stejná jako u žen. Navíc každodenním holením dochází k dráždění pleti, snadno se tak mohou objevit drobné záněty a přecitlivělost pokožky.

Rozdílnost je také ve složení hormonálních receptorů. V mužské pleti převažují pohlavní hormony steroidového typu, jejichž specifikace vychází z vlivu testosteronu. Ten ovlivňuje, jakým způsobem u mužů dochází ke vzniku vrásek, váčků pod očima, ochabování rysů v obličeji, ke vzniku rozšířených pórů a pigmentových skvrn.

Čištění je základ

Pórovitější pokožka přímo vybízí k zanášení většího množství nečistot, a pokud k tomu přidáme nadbytečný maz, pak je jasné, že pravidelné čištění pokožky je nutnost. Jedině tak lze totiž předcházet tvorbě pupínků a dalších nedokonalostí pleti.

Dvakrát týdně je poté dobré si udělat před holením peeling - přípravky s velmi jemnými granulovanými čisticími částečkami, které dokážou vyhladit pleť a odstranit z ní odumřelé kožní buňky. Pokožka tak bude i lépe připravena na oholení dohladka a muž se vyhne zarůstání chloupků.

Foto: archív firem

Čištění pleti

Samotná péče o pleť

K dostání je dnes už celá řada hydratačních přípravků určených speciálně pro mužskou pleť. Své si najdou muži jak s problematickou či velmi citlivou pletí, ale i ti, co bojují s vráskami.

Nikde není napsáno, že muži musí používat výhradně přípravky určené mužům, nicméně svým složením jsou pro ně vhodnější.

Foto: archív firem

Péče o pleť

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám