Hlavní obsah

Žloutenka typu C může i zabíjet

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když sexbomba Pamela Andersonová prohlásila, že umírá a možná jí zbývá už jen pět let života, hodně lidí se usmívalo. Brali to jako další snahu hvězdy, kterou proslavily seriál Pobřežní hlídka a silikonová ňadra, jak na sebe upozornit.

Článek

Ukázalo se, že je to jinak. Herečka se před léty infikovala žloutenkou typu C. Postupující choroba ji přes péči lékařů značně poškodila játra. Hrozí jí cirhóza, tedy smrtelné tvrdnutí jater.

Nakazila se od svého bývalého manžela, rockera Tommyho Lee. Kupodivu nikoliv při sexu, jak by u hvězdičky s jejím image lidé čekali, ale při tetování. Nedala si pozor a nechala se tetovat stejnou jehlou jako on. Infikování jehlou je přitom nejčastějším způsobem, jak se touto nebezpečnou nemocí nakazit.

K přenosu obvykle dochází mezi narkomany, kteří používají stejnou jehlu. Možným způsobem nákazy je rovněž nechráněný sexuální styk. Méně běžná je nákaza:

  • při tetování nebo akupunktuře,
  • prostřednictvím zubního kartáčku,
  • hřebenem, případně žiletkou.

K infikování prostřednictvím krevní transfuze už dnes prakticky nedochází, protože odebraná krev se testuje.

Zežloutne jen čtvrtina nakažených

Žloutenek, tedy hepatitid, existuje více druhů, nejdůležitější jsou: A, B, C, D, a E. Jsou vlastně zánětem jater vyvolaným virovou nákazou. Žloutenka typu C je asi nejhorší.

Často probíhá bez nějakých zjevných příznaků. Lidé se obvykle cítí jenom unavení, rozlámaní a bez nálady. Jako u řady jiných viróz. Na počátku onemocnění zhruba čtvrtině nakažených zežloutne kůže. Dalšími počátečními příznaky může být přechodná ztráta chuti k jídlu, poruchy spánku, svědění kůže nebo trávicí obtíže. Ty se mohou objevit, ale nemusí.

Záludnost této žloutenky spočívá právě v tom, že, na rozdíl od hepatitid typu A a B, může dlouho probíhat bez výraznějších projevů. Většina lidí vůbec neví, že se infikovala.

Tento typ hepatitidy přechází u 70 až 80 procent pacientů do nebezpečného chronického stádia. Z něj se u víc jak poloviny může vyvinout aktivní zánět jater a u 5 až 20 procent jaterní cirhóza. U pětiny nakažených ale infekce časem zmizí.

Léčení žloutenky typu C bývá efektivní jen v počátečných stádiích, dokud nedojde k nevratnému poškození jater. To nehrozí pouze cirhózou a následnou transplantací, ale i rakovinou.

Rekordní Japonsko

V Japonsku, které je první na světě pokud jde o rakovinu jater, prodělalo 90 procent nemocných v minulosti žloutenku typu C nebo B. Také cirhózu, kterou většina lidí považuje za nemoc alkoholiků, mnohem častěji vyvolává právě hepatitida typu C.

Proto letos v březnu začali bít lékaři a hygienici v severních Čechách na poplach. Hepatologové u nás ročně diagnostikují žloutenku typu C u 600-800 lidí. Letos, jen za necelé tři měsíce, zachytili v severních Čechách téměř sedm set nakažených. Důvod je prostý. Jsou tu nejlevnější drogy a stahuje se sem spousta narkomanů, kteří se pak nakazí infikovanou jehlou.

Účinnější interferony

Proti hepatitidám typu A a B existuje očkování. Na žloutenku typu C nic takového není. Dlouho na ni nebyly ani léky. "V současné době se používá antivirotikum ribavirin v kombinaci s interferony," říká docent MUDr. Petr Urbánek, hepatolog ze 4. interní kliniky VFN v Praze.

"Bývá však důležité zachytit nemoc včas. Čím později ji odborníci zachytí, tím víc se viry rozšíří do těla a tím obtížnější bývá ji léčit." Je proto dobré konzultovat se svým lékařem, jestli jste se nemohli infikovat viry žloutenky, pokud vás trápí dlouhotrvající únava nebo další zmíněné příznaky. S jistotou to prokáží jaterní testy a některá další vyšetření krve. Obvykle však k diagnostikování nemoci dochází náhodou, v rámci jiného vyšetření.

TRUMFLA I AIDS

Způsob, jakým se hepatitida typu C přenáší (infikování krví a tělesnými tekutinami) připomíná smrtonosný virus HIV. Zatímco ten budí hrůzu, o žloutence typu C se to říct nedá. Doktor Everett Koop, americký odborník na infekční choroby, přitom označil tento druh hepatitidy za mnohem větší nebezpečí, nežli představuje právě virus HIV. Hepatolog doc. MUDr. Petr Urbánek z Prahy s ním souhlasí. "Virem HIV se zatím infikovalo asi 40-50 miliónů lidí," říká. "U žloutenky typu C mluví odhady o 180-200 miliónech nakažených."

BEZPLATNÉ KONZULTACE

Pokud se o žloutenkách typu A, B, C, D, a E chcete dozvědět víc, můžete navštívit internetové stránky: www.vseozloutence.cz Na adrese www.domuvezdravi.cz vám zase vysvětlí, jak se vyhnout hepatitidám na cestách do zahraničí. A na adrese www.ockovani.com se dočtete víc o preventivní vakcinaci proti různým typům žloutenek.

Pokud se chcete zeptat odborníka na něco, co se týká přímo hepatitidy typu C a její léčby, můžete zavolat na bezplatnou telefonní linku: 800 331 122. Od pondělí do pátku mezi 8.00 až 16.00 hod.

"Úspěšnost léčby ovlivňuje i věk," vysvětluje docent Urbánek. "U mladších lidí, kteří bývají zdravější a lépe tolerují vyšší dávky nasazených léků, je obvykle efektivnější. Účinnost kombinované léčby, zejména s moderním typem interferonů, se pohybuje kolem 60 až 65 procent. Dřív dosahovala zhruba 35 procent."

Reklama

Související články

Žloutenka se může šířit i polibky

Žloutenka typu C, která může mít pro člověka i fatální důsledky, se může přenést mimo jiné polibkem nebo použitím cizího zubního kartáčku. Vědci ve Spojených...

Očkování proti žloutence se vždy vyplatí

I když se zdá, že na přemýšlení o dovolené a prázdninách je ještě hodně času, měli bychom alespoň začít uvažovat o očkování, které ochrání naše zdraví a mnohdy...

Žloutenka typu C je velmi zákeřná

Virový zánět jater typu C se stává nejvýznamnější žloutenkou v ČR a může ohrozit každého. Vůči ní není očkování. Právu to řekl v úterý docent Petr Urbánek...

Výběr článků

Načítám