Hlavní obsah

Žloutenka typu C je velmi zákeřná

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Virový zánět jater typu C se stává nejvýznamnější žloutenkou v ČR a může ohrozit každého. Vůči ní není očkování. Právu to řekl v úterý docent Petr Urbánek ze čtvrté interní kliniky první lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár garáž zcela zničil.

Článek

"V naší zemi je každoročně zachyceno více než 800 případů žloutenky typu C. Virus však v sobě nosí zřejmě mnohem více lidí. Jsou to ti, kteří mají rizikové chování a nenechali se vyšetřit," řekl docent Urbánek. Sdělil, že ze šedesáti procent jdou nové případy na vrub narkomanů a ze 40 procent se nakazí lidé, kteří měli rizikový pohlavní styk.

Odhalení je i náhodné

Zákeřnost žloutenky typu C spočívá v tom, že na rozdíl od žloutenek typu A a B může probíhat dlouho bez výraznějších klinických projevů. "Často se nemoc odhalí náhodně při vyšetření krve z jiných důvodů," informoval Urbánek.

Prvními příznaky ale mohou být únava, přechodná ztráta chuti k jídlu, poruchy spánku, svědění kůže, pocit napětí v pravém podbřeží a trávicí obtíže. Protože se infekce přenáší krví, nebezpečné jsou například jehly při aplikaci drog, tetování, akupunktura ale i osobní věci, které mohou mít na sobě zaschlou krev, například hřebeny, zubní kartáčky, žiletky a podobně.

Do roku 1992 se u nás neprováděly testy na přítomnost viru v krvi. Proto lidé, kteří dostali krevní transfuzi před rokem 1992, mohou být nakaženi a nemusí si být vědomi infekce, pokud se u nich nerozvinuly příznaky onemocnění.

Drahá léčba

Kombinace nejmodernějších léků vyjde v roční léčbě na 750 000 korun, ale protože tito nemocní by v mnoha případech jinak museli podstoupit transplantaci jater, která stojí dva milióny, je léčba i přes vysokou cenu v podstatě úsporná. Pojišťovny ji plně hradí.

Od úterka pracuje anonymní bezplatná telefonní linka 800 33 11 22, která je v provozu denně od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. Volající jsou spojeni přímo na lékaře specialistu, který poradí, kde se nechat vyšetřit v místě pobytu volajícího.

Reklama

Související témata:

Související články

Očkování proti žloutence se vždy vyplatí

I když se zdá, že na přemýšlení o dovolené a prázdninách je ještě hodně času, měli bychom alespoň začít uvažovat o očkování, které ochrání naše zdraví a mnohdy...

Výběr článků

Načítám