Hlavní obsah

Očkování proti žloutence se vždy vyplatí

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se zdá, že na přemýšlení o dovolené a prázdninách je ještě hodně času, měli bychom alespoň začít uvažovat o očkování, které ochrání naše zdraví a mnohdy zabrání nejhoršímu. Nejen při pobytu v zahraničí, ale i doma se totiž můžeme lehce nakazit infekční hepatitidou. A nemylme se, nejde jen o země exotické s nízkým hygienickým standardem. Bohužel nakazit se můžeme i v Evropě, a to i ve velmi dobrém hotelu.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

 "Protože zdrojem nákazy je stolice obsahující virus hepatitidy A, šíří se infekce kontaktem mezi lidmi, kteří nemají dostatečné hygienické návyky, a my se v podstatě můžeme nakazit kdekoliv. Bývá to třeba při konzumaci potravin, které upravoval nakažený člověk. Virus se také může dostat odpadními vodami, kde není dostatečné zajištění, ke zdroji pitné vody. Kanalizace a odpadní vody také často prosakují do studní. Je třeba si uvědomit, že i u nás je stále 20 až 30 % obcí, v nichž není veřejná kanalizace. To jsou případy, kdy přestože dodržujeme hygienické zásady, máme smůlu," uvádí MUDr. Zdenka Manďáková z Infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Dětem zase hrozí nebezpečí na letních táborech či při stanování. Je to vždy tam, kde je vysoká koncentrace lidí na jednom místě a jsou tam nevyhovující hygienické podmínky.

Situaci značně komplikuje fakt, že u dětí do pěti let žloutenka probíhá obvykle bez viditelných příznaků. Rodiče ji mnohdy zamění s chřipkou. Tak se snadno stane, že dítě nakazí celou rodinu. U dospělých je ale průběh onemocnění daleko závažnější.

Stokrát infekčnější než virus HIV

"To platí pro původce žloutenky typu B. Na rozdíl od typu A se přenáší pouze tělními tekutinami, např. slinami, krví, spermatem. Děti se mohou nakazit třeba při kontaktních sportech, při kterých dojde k oděrkám a menším poraněním. V poslední době je časté i poranění o injekční stříkačku pohozenou na pískovišti, hřišti či zabodnutou do sedačky v tramvaji nebo autobuse. Virus hepatitidy B totiž v zaschlé krvi přežívá i několik dní. Nebezpečí může skrývat také tetovací jehla nebo se nakazíme při piercingu v nezdravotnickém zařízení," dodává dr. Manďáková. K přenosu infekce mnohdy dojde zcela banálně. Stačí používat společný ručník, kartáček na zuby, holicí stojek či depilátor.

Také v případě, že chceme strávit nějakou dobu v exotických zemích, bychom měli o očkování vážně uvažovat. V případě úrazu nebo nutnosti ošetření je nákaza zcela reálná. Hygiena zde bývá na nízké úrovni, mnohdy nejsou k dispozici jehly a stříkačky pro jedno použití, někde zase bývá personál s hygienou na štíru.

Terapie je zdlouhavá a nákladná

Přináší s sebou dlouhodobou hospitalizaci, to samozřejmě špatně snášejí hlavně malé děti. Další omezení se týká také sportovních aktivit, nezbytností jsou časté kontroly u lékaře a dodržování diety. To je náročné jak pro rodiče, tak pro děti.

U žloutenky typu B může dokonce častěji dojít ke komplikacím, např. k jaternímu selhání, onemocnění se může stát chronickým, hrozí cirhóza jater či zhoubný nádor. Pobyt v nemocnici se protáhne na týdny až měsíce. Také rekonvalescence je delší.

Třetí dávka je do 31. května zdarma

Letos je poslední rok, kdy je možné se nechat očkovat kombinovanou vakcínou proti hepatitidě A i B za výhodnějších cenových podmínek. Do 31. 5. máme možnost zakoupit si balení tří dávek očkovací látky za cenu dvou.

- U dětské vakcíny do 15 let je plná cena 3000 Kč, při využití nabídky je cena pouze 2000 Kč.

- Cena jedné dávky pro dospělé činí 1450 až 1550 Kč podle marže v lékárnách.

Bez funkčních jater se neobejdeme

- skladují některé důležité vitamíny, minerály, cukry a železo

- řídí tvorbu a uvolňování cholesterolu

- odbourávají látky a škodliviny, které se do těla dostaly z vnějšku - alkohol, léčiva, jedy

- odbourávají jedovaté produkty, které vznikají v průběhu látkové přeměny v organismu

- tvoří žluč

- Očkování probíhá tak, že za měsíc po první dávce se aplikuje druhá a třetí za šest měsíců od první.

Reklama

Související témata:

Související články

Hygienici se snaží zabránit šíření žloutenky

Klášterní kolonie v Orlové na Karvinsku vypadá jako místo po důkladném leteckém bombardování. Člověk by nevěřil, že tady ještě někdo může žít. Právě odtud bylo...

Žloutenka se může šířit i polibky

Žloutenka typu C, která může mít pro člověka i fatální důsledky, se může přenést mimo jiné polibkem nebo použitím cizího zubního kartáčku. Vědci ve Spojených...

Výběr článků

Načítám