Hlavní obsah

Zkratky v hubnutí nefungují. Všechny extrémy nám tělo spočítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerušovaný půst, hladovky, nápoje v prášku, drastické diety. Tolik cest k hubnutí a všechny špatné. Proč? Protože to jsou zkratky a ty, jak známo, v životě málokdy fungují.

Foto: Profimedia.cz

Drastické diety mohou být velmi nebezpečné (ilustrační foto)

Článek

Na sociálních sítích teď „jede“ hubnutí pomocí přerušovaného půstu. To znamená, že každý den máte určitý počet hodin, kdy nesmíte nic jíst. V základu je to dobrá myšlenka, tělu snížíme kalorický příjem a kila jdou dolů. Jenže často se to zvrhne v hektickou snahu se během „povolených“ hodin nafutrovat – rychle, než se časové okno zavře! Kvůli tomu pak sníme víc jídla, než tělo reálně potřebuje.

„Každý hledá zkratky. Tělo si ale pamatuje všechno, co s ním provádíme. Jednou se nechá ošálit, podruhé nikoliv a lidé se diví, proč jim najednou osvědčené hubnutí nefunguje a místo něho se dostavuje jojo efekt. Pak končí nešťastní u mě v ordinaci,“ varuje před nezdravými experimenty Klaudia Hálová Karoliová, internistka a zakladatelka spolku Zastavme nadváhu a obezitu.

Drastické diety mohou být navíc velmi nebezpečné. „Tělo se naučí fungovat s minimálním příjmem, pokud si však dotyčný nepohlídá vitaminy, minerály či stopové prvky, může u něho dojít k poruše funkce štítné žlázy, chudokrevnosti, poruše menstruačního cyklu a dalším komplikacím,“ upozorňuje lékařka.

Víkendoví jedlíci

A pak je tu další brzda hubnutí – alkohol. Podle odbornice má česká společnost obecně velký problém s jeho příjmem. Přitom už i menší dávka znamená velkou energetickou nálož, takže bychom ho při hubnutí měli vynechat.

„U klientů se také často setkávám s tím, že nejedí pravidelně, takže když večer přijdou domů, zajídají stres z celého dne. Případně se od pondělí do pátku stravují zdravě a o víkendu si dopřejí tak, že to, co zhubli, naberou zpět,“ říká Klaudia Hálová Karoliová s tím, že jídlo využíváme i jako sociální faktor, se kterým se těžko bojuje.

Proč se nebát zařadit do jídelníčku sacharidy i během hubnutí

Zdraví

Zkuste odmítnout pozvání na sobotní grilování s pivem, případně proseccem s omluvenkou, že držíte dietu. To se může rovnat téměř společenské sebevraždě. Není to však beznadějné, pokud si vytvoříme mechanismy, jak se k takovým událostem postavit. Skleničku si klidně nechte nalít, ale už ne dolívat.

A místo krajíce chleba si k masu dejte jen krajíček plus pořádnou porci zeleniny. Není to tak složité, viďte. Podobně to může fungovat i v běžném víkendovém režimu, a nejen tehdy. Jak říká odbornice, je dobré vytvořit si mechanismy, jak své zlozvyky a chutě obelstít. Například si můžeme dát salát před jídlem místo po něm, díky čemuž se pocit sytosti dostaví dříve a my to nepřeženeme s velikostí porce.

Nechtějte zázraky

Vyladit formu nejen do plavek můžeme i za poměrně krátký čas. Nesmíme ovšem chtít zázraky v podobě minus deseti kil za dva týdny. „Za zdravé hubnutí považuji tempo čtvrt až jeden kilogram týdně. Bohužel klienti spěchají, já je chápu. Ale trvalejší výsledky jsou v pomalých a postupných změnách, proto podporuji i spodní hranici váhového úbytku,“ vysvětluje Lenka Vymlátilová, výživová poradkyně ze společnosti STOB.

Kilogram týdně přitom není zase tak málo. Jestli jedete na dovolenou v červenci, máte na to v tuto chvíli nějakých deset týdnů. Každý, kdo chodil do školy, si spočítá, o kolik kil může být na začátku prázdnin lehčí.

Pokud chceme zhubnout, musíme se spoléhat na jediné – na kalorický deficit, kdy přijímáme méně energie, než vydáváme. „Jezte pestře a snažte se obsáhnout všechny důležité složky potravy. Krásnou pomůckou pro začátek může být zdravý talíř, tedy rozdělit si jídla na pomyslné třetiny a obsadit je bílkovinami, sacharidy a zeleninou nebo ovocem,“ doporučuje fitness trenérka Andrea Voříšková, zakladatelka projektu FITFABStrong.

Určitě se vyplatí pro začátek investovat do konzultace s nutričním terapeutem, který sestaví režim respektující naše potřeby, chutě a případná omezení. Jeho radami bychom se měli řídit rozhodně víc než tím, co vyčteme ze sociálních sítí nebo vyslechneme na hodinách jógy.

Jednou a dost

Bez trvalé úpravy životosprávy se zkrátka nepohneme z místa. Všemožné keto, paleo či práškové diety sice fungují, protože tělu snížíme energetický příjem, jenže pouze na omezený čas. Řada studií totiž potvrzuje, že přísný režim, při kterém si odpíráme požitek z jídla, nikdo z nás nevydrží dlouho. Následuje fáze, kdy všechno doháníme a kila jdou nahoru.

„Pokud hladovím, je to špatně. Pokud si zakazuju něco, bez čeho si neumím představit život, je to špatně. Pokud se vyhýbám nějaké nutričně důležité složce potravin, je to špatně. Pokud tento režim nebudu schopna udržet i za rok, je to špatně,“ varuje fitness trenérka Andrea Voříšková.

Vzít v potaz je třeba také bazální metabolismus, což je množství energie, kterou vydáváme, když neděláme vůbec nic. Protože chod organismu se nezastaví, ani když sedíme na louce a hledíme do dálky. V tu chvíli také spalujeme, ovšem každý jinak. Šťastlivci více než druzí, což jim – i všem ostatním – bylo dáno do vínku geny.

„V rodinách, kde je bazální metabolismus nízký, se obezita prokazatelně dědí. Od základů tedy jeho hodnotu změnit nejde, navíc jeho hodnota klesá s věkem. Můžeme ho však korigovat zdravou a pravidelnou životosprávou,“ vysvětluje lékařka Klaudia Hálová Karoliová důvody, proč jde někomu hubnutí snadněji a proč nám všem to po padesátce trochu drhne.

Budujte svaly

Spojencem k dosažení rychlejších metabolických procesů je aktivní svalová hmota, která požírá přijatou energii, na rozdíl od tuků, ty ji naopak ukládají. Proto je při hubnutí tak důležitý pohyb. Není však nutné se nutit do sportu, když vás nebaví, a potit se každý den v přeplněném fitku, počítá se i svižná chůze, jízda na kole, plávání nebo domácí jógová čtvrthodinka.

Při cvičení se můžeme zaměřit i na vhodné cviky, díky kterým lze naše křivky lehce modifikovat. Opět platí, že bychom neměli mít přehnaná očekávání.

„Je tu naše genetika a také tělo se samo rozhoduje o tom, odkud si tuk vezme, bez ohledu, jestli danou partii považujeme za problémovou. Tělo je náš nejlepší parťák a moc dobře ví, co dělá a proč to dělá,“ podotýká Lenka Vymlátilová s odkazem na to, že rizikový je tzv. viscerální tuk.

Ten je uložen v břišní dutině kolem vnitřních orgánů, jeho nadměrné množství je spojeno s řadou kardiometabolických onemocnění. V jeho ukládání kromě nevhodné stravy hraje zřejmě roli stres a kvalita spánku. „Podtrženo, sečteno, naším úkolem je tedy komplexní péče o tělo i psychiku,“ dodává výživová poradkyně z hnutí STOB.

Více pohybu, více spálených kalorií a kil dole? Tak jednoznačné to není

Zdraví

Populární diety, u kterých čas prokázal, že zdraví neprospívají

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám