Hlavní obsah

Život se jí velmi změnil poté, co onemocněla roztroušenou sklerózou

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos na jaře čtyřiadvacetiletá Klára začala hůře vidět na pravé oko. Jelikož očařka sama nedokázala odhalit příčinu problému, poslala Kláru k dalšímu vyšetření na neurologii, kde u ní odhalili roztroušenou sklerózu. Byl to pro ni obrovský šok, protože už tehdy měla o nemoci nějaké povědomí a dokázala si tak představit, co všechno tato nevyléčitelná nemoc obnáší.

Foto: archív Kláry Zahradníkové

Klára Zahradníková

Článek

„Při vyřknutí diagnózy se mi neudělalo dobře. Už nějakou dobu jsem byla členem internetových diskuzí, kam psali právě pacienti s roztroušenou sklerózou. Představila jsem si, že mě potkají všechny příznaky, o kterých tam lidé psali, například ochrnutí,“ vysvětluje Klára.

Naštěstí brzy zjistila, že při včasném záchytu onemocnění a vhodné léčbě mohou být projevy nemoci minimální. „Pacienti, kteří nemají akutní problémy, do diskuzí obvykle nepíší. S roztroušenou sklerózou se navíc pojí řada mýtů a předsudků a chvíli mi tak trvalo rozlišit, co mohu od své nemoci reálně očekávat,“ říká Klára.

Přestože nyní nemá žádné příznaky, musela nemoci přizpůsobit svůj život. V práci si zařídila volno, aby mohla jezdit pravidelně k lékaři do jiného města. Třikrát týdně si navíc píchá injekce s léky.

Roztroušená skleróza se dá odhalit dřív

Věda a školy

Naštěstí v zaměstnání jí po všech stránkách vyšli vstříc. Práce učitelky v mateřské škole jí velmi baví a naplňuje.

Kromě práce se také věnuje psaní příběhů a povídek. Je to pro ni ta nejlepší terapie. Zároveň pokračuje v dobrovolnické činnosti, které se věnovala před diagnózou svého onemocnění.

S jednou svou povídkou, nazvanou Pořád jsem to já, dokonce získala první místo literární soutěže Rozsviťme Českou republiku. Akce, kterou tradičně pořádá Nadační fond Impuls, má za cíl podporu pacientů s roztroušenou sklerózou a jejich blízkých.

Nepodceňujte rané příznaky roztroušené sklerózy

Zdraví

Ve své povídce zejména apeluje na nemocné, aby nepodléhali strachu z toho, co bude, jak složitý a těžký život je čeká. Aby se naučili žít přítomností a nebránili se být šťastní.

„Někdy se špatné věci v našem životě semelou tak strašně rychle, že si ani nestihneme všimnout, jak rychle semlely nás. A asi aby k nám život nebyl tak krutý, začnou se najednou dít věci, které nás donutí se zase postavit na nohy a pokračovat dál,“ dodává Klára.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám