Hlavní obsah

Žena věřila nebezpečnému mýtu, že se jí rakovina kůže netýká. Diagnóza ji šokovala

Když bylo Isser Nenerové něco málo přes dvacet let, objevila si na zadní straně nohy podivně vypadající znaménko, které si nechala na doporučení přátel zkontrolovat. Že by mohlo jít o rakovinu kůže, si do té doby nepřipouštěla. Věřila totiž, že jako černoška ji nemůže dostat.

Foto: Profimedia.cz

Opalovací krém s dostatečným faktorem by měl být nepostradatelnou součástí léta, nehledě na fototyp či barvu pleti.

Článek

„Když jsem zašla k doktorovi, ihned mi doporučil znaménko odstranit. O týden později mi řekl, že jde o rakovinu. Byla jsem z toho v šoku a také dost naštvaná,“ uvedla pro BBC s tím, že jako mnozí jiní věřila dlouho udržovanému mýtu, že vysoká hladina melaninu v tmavé kůži znamená, že její pokožku slunce ohrozit nemůže.

„Vlastně jsem si myslela, že když mám tmavou pleť, nikdy nemůžu dostat rakovinu kůže, a nemusím tak ani používat opalovací krém. Jednoduše jsem měla pocit, že už jsem chráněná,“ dodala.

Melanom je nejagresivnějším typem rakoviny, nepodceňujte kontrolu pigmentových znamének

Zdraví

Po odstranění znaménka se vše zdálo v pořádku, ale jen dočasně. Po pěti letech se jí rakovina opět vrátila. „Naštěstí jsem to zachytila brzy, nemusela jsem na chemoterapii. Jen mi museli lékaři odstranit jednu z lymfatických uzlin,” dodala. Nyní, o 10 let později, je stále bez rakoviny.

Nenerová během svého dětství a dospívání nikdy nepoužívala opalovací krém, což zpětně považuje za obrovskou chybu. V současné době spolupracuje s nezávislou organizací pro výzkum rakoviny Cancer Research UK, aby pomohla varovat ostatní, aby nedělali stejnou chybu jako ona.

Prodělala 86 operací kvůli rakovině kůže, za vše může její závislost na opalování v soláriu

Zdraví

Jak organizace uvádí ve veřejné zprávě, melanom (nejzávažnější forma rakoviny kůže) bývá u černochů a Asiatů méně častý než u lidí se světlou pokožkou.

Jak ale dodává lékařka Ophelia Dadzieová z Britské asociace dermatologů, pokud se vyskytne u lidí s tmavou pletí, „má tendenci být mnohem agresivnější a odhalen v pozdější fázi“.

Vyvrací tak mýtus, podle kterého lidé s tmavou pokožkou mají dostatek melaninu na to, aby je ochránil. Melanin je pigment, který se vyskytuje v lidském těle, tělech zvířat i rostlinách. U lidí platí, čím více ho v těle mají, tím tmavší mají pokožku.

Má ale i další vlastnosti - funguje jako jakási přirozená ochrana před sluncem. Což potvrzuje i Dadzieová, ovšem ihned dodává, že to rozhodně není a nikdy nebyla ochrana stoprocentní.

Zdravé opalování neexistuje. Vaše kůže si pamatuje všechno, varuje dermatolog

Podcasty a pořady

Všem lidem, bez rozdílu barvy pleti, tak doporučuje třífázový plán ochrany - stín, oblečení a opalovací krém.

„Pokud to jde, chraňte pokožku oblečením, a to včetně nošení klobouku a slunečních brýlí. Mezi 11. a 15. hodinou zůstávejte nejlépe ve stínu a samozřejmě používejte ochranný opalovací krém s dostatečným faktorem,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám