Hlavní obsah

Prodělala 86 operací kvůli rakovině kůže, za vše může její závislost na opalování v soláriu

Novinky, das

Američance Lise Paceové byl první melanom (zhoubný nádor kůže) diagnostikován ve 23 letech. Tehdy si myslela, že její problém skončí okamžitě poté, co jí bude nádor odstraněn. Během dalších 20 let ale musela absolvovat kvůli rakovině kůže dalších 85 operací.

Foto: archív Lisy Paceové

Lisa Paceová

Článek

V dospívání trpěla Lisa Paceová spoustou komplexů. Neměla téměř žádné sebevědomí a všechny své životní neúspěchy přičítala svému vzhledu. Jako zrzka měla velmi světlou pleť a její tělo bylo pokryto velkým množstvím jemných pih.

Dnes, když se ve svých 44 letech podívá na své tělo plné jizev po 86 chirurgických zákrocích kvůli zhoubným nádorům kůže, ráda by vrátila čas a své tehdejší komplexy značně přehodnotila.

„Kdybych dnes mohla svému 17letému já cokoliv poradit, řekla bych mu, ať nikdy nechodí do solária a chrání se opalovacími krémy,” svěřuje se deníku Mirror Lisa Paceová.

Tanorexie aneb Když si lidé neumí představit léto bez pořádně opálené pokožky

Zdraví

Ve svých sedmnácti letech ale na svět nahlížela jinak. Již po prvním opalování v soláriu, které tehdy měla doma její spolužačka ze střední školy, se cítila lépe. Nicméně tu pravou závislost na opalování v soláriích si vypěstovala až na univerzitě. Tehdy hrála za univerzitní tým basketbal a stále častěji se její fotografie začaly objevovat v místních časopisech a televizích, proto se snažila pro svůj vzhled dělat maximum.

Foto: archív Lisy Paceové

V pětadvaceti letech již měla na svém těle 50 jizev.

Nejlépe se přitom cítila, když byla její pokožka opálená. Koupila si tedy permanentku do solária a začala tam chodit pravidelně, a to téměř denně.

„Bylo to neuvěřitelně návykové. Stačilo, aby mi tehdy někdo řekl vypadáš výborně takhle opáleně, a měla jsem důvod v návštěvách solária pokračovat,” vypráví Lisa.

Jak je solárium silné
V ČR a EU platí přísná bezpečnostní norma, která omezuje možnost spálení v soláriu pomocí omezení erytémové účinnosti UV záření na 0,3 W/m2, což je stejná intenzita jakou má letní slunce v poledne při hladině Středozemního moře. To znamená, že pokud se opalujete 10 minut v soláriu Vaše kůže je vystavena stejné dávce UV záření jako když se 10 minut opalujete v létě u Středozemního moře.Pamatujte: 10 minut v soláriu = 10 minut u Středozemního moře. Dle Bunsen-Roscoe zákona stejná dávka způsobí stejný efekt.Zdroj: Česká asociace zdravého opalování

První operace a návrat k opalování

První zhoubný kožní nádor jí byl diagnostikován v roce 2000. Tehdy začala pracovat ve svém prvním zaměstnání jako trenérka basketbalového týmu na Southeast Missouri State University. Její matka jí tehdy doporučila, aby navštívila svého praktického lékaře a nechala si udělat alespoň základní preventivní vyšetření. Protože již měla na svém těle hodně pih, lékař jí doporučil také návštěvu u dermatologa.

Dermatoložka jí hned na první návštěvě udělala biopsii podezřelých znamének na noze a ruce. Její obavy se potvrdily, jednalo se o zhoubné melanomy, které jí následně byly operativně odstraněny. Přestože tenkrát odcházela z nemocnice o berlích, ani ne měsíc po operaci šla opět do solária.

Zlom nastal až po necelém roce, kdy lékaři Lise našli další melanom, tentokrát v obličeji. Po vyjmutí nádoru jí ve tváři zůstala obrovská jizva. „Tehdy jsem si konečně uvědomila, že se musím okamžitě přestat opalovat a začít svou pokožku chránit,” vzpomíná Lisa.

Bohužel tehdy už bylo pozdě. „Již nebylo možné napravit všechny škody, které svými častými návštěvami v soláriu na svém těle napáchala. Lisa patří do skupiny lidí s extrémně citlivou pokožkou na spálení. Bez sluneční ochrany u ní může dojít ke spálení pokožky na přímém slunci již po 5-10 minutách, stejné je tomu i v soláriu,” vysvětluje dermatoložka Arielle Kauvarová z New York Laser & Skin Care.

V pětadvaceti letech již měla na svém těle 50 jizev po operacích, které musela kvůli dalším nádorům kůže podstoupit.

V jeden okamžik přitom podstupovala operaci každé tři měsíce. V té době již sama dokázala dost dobře odhadnout, jaké znaménko je pravděpodobně nový zhoubný nádor. Nacházela je na svých pažích, nohou, zádech, hrudníku, ve tváři i nose. Kromě melanomu na svém těle měla i další dva druhy zhoubných nádorů - bazaliom a spinocelulární karcinom.

Během brzké doby absolvovala dalších 25 operací. Tehdy měla pocit, že k doktorovi chodí téměř denně, protože neustále dokola absolvovala kolečko, kdy objevila nádor, lékařka udělala biopsii znaménka, na níž téměř pravidelně navazovala operace.

„Nikdy jsem neviděla nikoho ve věku Lisy, kdo by neměl genetickou poruchu a přitom měl tak obrovský počet zhoubných nádorů na svém těle jako ona,” poznamenala Arielle Kauvarová.

Dnes ve svých 44 letech má za sebou Lisa celkem 86 operací a nikdo se o svou pokožku zřejmě nestará tak jako ona. „Opalovací krém je součástí mého každodenního života, bez něj prostě ven nevycházím. Nanáším si ho na celé tělo hned, jak vycházím ráno ze sprchy a aplikaci pak ještě opakuji v průběhu dne,” svěřuje se Lisa.

Melanom je nejagresivnějším typem rakoviny, nepodceňujte kontrolu pigmentových znamének

Zdraví

Sama by dnes dala cokoliv za to, aby její pokožka byla velmi světlá, plná pih, místo všech jizev, kterými je v současné době její tělo pokryto. Ve své podstatě měla štěstí, že vždy odhalila nádory včas a nemusela podstupovat další léčbu chemoterapií apod.

O to víc apeluje na všechny mladé dívky, aby k opalování přistupovaly zodpovědně, používaly opalovací krémy s vysokými faktory a zbytečně nechodily do solárií.

Podle doktorky Kauvarové by se ke své kůži měli zodpovědně chovat úplně všichni. Riziko rakoviny hrozí úplně každému.

Opalování v soláriích
Podle nedávného výzkumu Americké akademie dermatologie opalování v soláriích zvyšuje riziko melanomu až o 59 %. Riziko melanomu přitom výrazně zvyšuje byť jen jediná návštěva solária. Zatímco celosvětově používání solárií klesá, ve Spojených státech solária navštíví kolem 8 milionů lidí ročně. Solária přitom vyzařují 5 až 115krát vyšší dávky UVA záření než sluneční paprsky během dne.Podle dermatologů dnes neexistuje žádné bezpečné či zdravé opálení. Jakákoliv změna barvy kůže značí poškození pokožky a reakci těla na škodlivé UV záření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám