Hlavní obsah

Zelenina, ovoce a bylinky, jež podpoří zdravé opálení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pořádnou dávku slunečních paprsků jsme se těšili celý rok. Bez ochranných krémů se neobejdeme, nepodceňujte ale ani přírodu. Skvělým doplňkem při opalování jsou některé potraviny a bylinky.

Foto: Profimedia.cz

Mrkev chrání pokožku před působením volných radikálů.

Článek

S mrkví do bronzova

Při pravidelné konzumaci mrkve či mrkvové šťávy, jež obsahují barvivo beta karoten, získá vaše pokožka nádech do oranžova a vytvoří se tak přirozené letní tónování. V těle se beta karoten přetváří na vitamin A, který je důležitý pro správné fungování očí.

Plní také roli silného antioxidantu a chrání pokožku před působením volných radikálů. Ty přispívají k jejímu stárnutí a poškozování, včetně potenciální rakoviny kůže. Zdrojem beta karotenu jsou i brokolice, kapusta, špenát, hrášek, batáty, mango, meruňky, broskve a nektarinky.

Hojivá třezalka

Foto: Profimedia.cz

Olej z třezalky využijete i na spáleniny vzniklé při vaření nebo drobné ranky na kůži.

Na začervenalou kůži po opalování se už od dob starověkého Řecka využívá olej z třezalky tečkované. Všechna postižená místa jím namažte a chvilku počkejte, až se vstřebá. Zklidnění pocítíte okamžitě, ale je dobré ještě chvíli zůstat ve stínu.

Olej využijete i na spáleniny vzniklé při vaření nebo drobné ranky na kůži. Často se zmiňuje, že třezalka tečkovaná zvyšuje tzv. fotosenzitivitu. U citlivých jedinců se proto mohou objevit vyrážky a pigmentové skvrny, pokud by pili čaj z této bylinky se zlatožlutými květy a k tomu se opalovali.

Bylinková pomoc při rýmě a zánětu dutin

Zdraví

Rajčatový elixír

Lidská kůže dokáže zhruba 15 minut pohlcovat škodlivé ultrafialové záření. Poté již potřebuje ochránit před spálením. Tuto dobu ale údajně prodlouží rajčata, lépe řečeno rajčatový protlak.

Podle webu CNN Health vědci zjistili, že spálení kůže způsobené UV zářením bylo o 40 % nižší u lidí, kteří každý den po dobu deseti týdnů konzumovali 40 g protlaku smíchaného s trochou olivového oleje.

Jak je to možné? Rajčata obsahují červené barvivo lykopen, velmi účinný antioxidant. A protože není rozpustný ve vodě, ale v tucích, olej znásobí jeho vstřebání. Lykopen obsahují i červené grepy a melouny.

Malinová alternativa

Foto: Profimedia.cz

Za studena lisovaný malinový olej má pro kůži vynikající vlastnosti.

Za studena lisovaný malinový olej má pro kůži vynikající vlastnosti. Je zdrojem vitaminů A a E, má protizánětlivé účinky, neucpává póry, hydratuje a působí i jako antioxidant, takže zabraňuje stárnutí pleti. Před několika lety se objevily informace, že dokáže chránit proti oběma typům škodlivých paprsků, tedy UVA i UVB.

Vždy si ale ověřte, jak vysoký ochranný faktor malinový olej má a zda byla tato jeho vlastnost dostatečně testována. Odborníci pro jistotu doporučují použít jej při opalování přímo na kůži a přes tuto vrstvu ještě aplikovat krém s dostatečně vysokým ochranným faktorem.

Co se stane s vaší pokožkou, když přestanete kouřit

Zdraví

Ryby na talíři

Nejen do letního jídelníčku pravidelně zařaďte tučné ryby, jako jsou losos, makrela, tuňák, herynky (sledě) či pstruh. Benefitem pro naše zdraví je, že obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin. Díky nim nám mimo jiné nehrozí tak vážné popálení od sluníčka a působí i jako prevence rozvoje rakoviny kůže.

Odborníci však dodávají, že se jedná až o druhý stupeň ochrany před ultrafialovým zářením. Tím hlavním zůstává volba vhodného oblečení, zkrácení pobytu na slunci a používání krémů s ochranným faktorem aspoň SPF 30.

Záchrana z lednice

Spálili jste si pokožku od sluníčka? Pálí vás a svědí? S opravdu těžkými případy se obraťte na lékaře. Jinak zní ovšem babská rada jasně - použijte jogurt. A čím hustší, tím lepší!

  • Postup: Silnou vrstvu co nejstudenějšího jogurtu rozetřete na červená místa a nechte působit 15 až 20 minut. Poté jemně smyjte vlažnou vodou. Opakujte dle potřeby.
  • Možnosti: Alternativou jogurtu jsou obklady ze studeného mléka či tvarohu. Všechny tyto potraviny spojuje obsah kyseliny mléčné. Ta zklidňuje, pomáhá urychlovat hojení zánětu a podrážděné kůži uleví od bolesti.
  • Náš tip: Jogurtovou masku i obklady lze vylepšit pár kapkami heřmánkového oleje anebo rozmačkanou dužinou z aloe vera. Obě rostliny znásobí blahodárné účinky jogurtu.

Rakovina kůže začíná nenápadně, umí ale zabíjet. Riziko zvyšují i časté návštěvy solária

Zdraví

Zlepšete zdraví svých vlasů, pokožky a nehtů

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám