Hlavní obsah

Správně zpracovaná úroda chutná i v zimě

Cenné vitaminy a minerály ze sklizeného ovoce i zeleniny nám přijdou v chladných měsících vhod. Nasbírané houby okoření některá jídla a hutné polévky, bylinky můžeme mít stále čerstvé na okenním parapetu.

Foto: Philco

Silný ventilátor sušičky PHFD 5080 rovnoměrně distribuuje teplo celým prostorem. Teplotu nastavujeme od 35 do 70 °C a čas od 1 do 48 hodin. Cena 1790 Kč

Článek

Pro uchování dlouhodobé čerstvosti uskladníme úrodu v tmavém, chladném a větraném místě, nejlépe ve sklepě, který by neměl být příliš vlhký. Ovoce a zeleninu ukládáme např. do proutěných košíků, dřevěných přepravek a bedýnek, které jsou stohovatelné, takže šetří místo.

„Přepravky z plastu slouží spíše k přenášení, pro delší skladování se nehodí. Urychlují vadnutí a vytvářejí podmínky pro vznik plísní,“ upozorňuje David Irmann ze společnosti Bauhaus. Zdravé a nepoškozené pozdní brambory dáváme do jutových pytlů. Novinkou na trhu je speciálně navržený třívrstvý pytel na brambory Zembag, vyráběný v chráněné dílně Daneta. Pojme 5 a 10 kg brambor. Uvnitř pytle z jutoviny je v kapse schovaná kmínová směs, jejíž silice zpomalují klíčení brambor. Směs vydrží až pět měsíců. Po této době je potřeba náplň vyměnit.

Zpracujte úrodu, v zimě vitamíny oceníte

Jak na to

Tradiční zavařování

Nejčastějším způsobem je sterilace neboli zavařování. K časově delšímu uskladnění se hodí sklenice s kovovým víčkem, zatímco nádoby s klipem využíváme pro potraviny skladované po krátkou dobu, např. nakládaný sýr.

Pro kompoty s bobulovitým ovocem, marmelády a džemy jsou ideální menší sklenice s objemem okolo 250 ml. Po otevření podléhá tento typ jídla zkáze rychleji, vhodnější je tedy načínat jen malé množství.

Klasikou v zavařování jsou 720ml sklenice s kovovým víčkem pro přípravu nakládaček. Nadrozměrné sklenice o 5 litrech pořizujeme pro zavaření kvašených okurek. Během procesu kvašení nabývají na objemu, potřebují dostatek prostoru.

Víčka i sklenice musejí být čisté, před zavařováním je sterilizujte. Kontrolujte jakost potravin, jeden nahnilý plod znehodnotí celou várku! Nálev nemá sahat až k hrdlu láhve. Víčko by nemuselo správně těsnit a obsah v láhvi by se zkazil.

Anketa

Jak nejčastěji zpracováváte úrodu vy?
Co lze, to sušíme
11,7 %
Hlavně zavařujeme
59 %
My především zamrazujeme
14,4 %
Děláme spoustu šťáv, džemů a marmelád
7,4 %
Dáváme přednost kvašení
1,8 %
My nemáme co zpracovávat. My všechno hned sníme
5,7 %
Celkem hlasovalo 597 čtenářů.

Výroba šťáv a moštů

Odšťavňovače za pár vteřin vymačkají z plodů veškerou šťávu a oddělí ji od dužiny. Různé typy mixérů a tzv. smoothie makerů vyrobí nápoje plné vitaminů třeba i ze zakoupeného ovoce a zeleniny, které se můžou rychleji kazit. Pokud se chystáme lisovat pravidelně a ve větším množství, pořídíme si drtič a lis na ovoce. Lis vybíráme z odolného dřeva i z nerezu. Bytelnost a odolnost by měly být hlavním faktorem při výběru produktů. Suchý odpad, který z přístroje padá, dále zpracujeme. Vyrobíme z něj placičky, zeleninové karbanátky, sušené zeleninovo-ovocné chipsy či domácí müsli tyčinky.

Bylinky po celý rok

  • Bylinky můžete mít i v zimě čerstvé! Bazalka, pažitka, oregano, tymián, koriandr, majoránka, máta či meduňka — všechny nám určitý čas porostou i v květináčích na kuchyňském parapetu. „Pěstování bylinek v bytových podmínkách usnadňují květináče se samozavlažovacím systémem a zabudovaným ukazatelem hladiny vody a přepadovým odtokem," doporučuje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Zmrazené vitaminy

Ke zmrazování se nehodí plodiny s vysokým obsahem vody, jako jsou melouny, okurky, rajčata. Bez problémů však v mrazáku uchováme jahody, borůvky, maliny a ostružiny. Suché plody před uložením do sáčků určených ke zmrazení prosypeme krystalovým cukrem. Zmrazit lze také hrášek, fazolky, které ovšem předtím blanšírujeme: krátce, asi tři minuty, je povaříme v osolené vroucí vodě, přecedíme a ihned ochladíme v nádobě třeba s ledovou tříští. V mrazáku pak připravené potraviny skladujeme ve vzduchotěsných a odolných plastových boxech.

Jaký je rozdíl mezi rychlým a pomalým odšťavňováním

Tipy a trendy

Přebytečného vzduchu, který by ovoce i zeleninu ohrozil, zbaví sáčky i boxy vakuovačka. Úroda tak v mrazáku vydrží i rok. Choulostivé drobné ovoce vakuování hlavně v sáčku ušetříme, protože by ho proces mohl rozdrtit a uvolnit šťávu.

Síla sušení

Při správném sušení kolem 50 °C se během krátké doby z plodů ztratí jen asi 4 % cenných živin. Jablečné a hruškové křížaly známe, sušit ale lze téměř cokoliv. „Sušit vcelku můžete třeba švestky, půlky meruněk, ale i celé bobule rybízu, arónie, černý bez. Počítejte s tím, že sušení celých plodů trvá o něco déle, výsledek je šťavnatější s plnější chutí. Naopak sušení horkým vzduchem využijete třeba pro bylinky,“ radí Pavel Šramota, produktový manažer značky Catler.

Na zimu nachystáme také zeleninové chipsy, houby, bylinky i šípky. Větší objem potravin najednou vysuší horkovzdušná trouba, elektrická sušička s několika pláty či solární sušička se dvěma způsoby sušení: infračerveným světlem jako na slunci nebo horkým vzduchem. Sušíme spíše vyzrálé ovoce, které má vysoký podíl cukru a méně vody. Sušené potraviny uchováme v čistých vzduchotěsných dózách.

Reklama

Související články

Získejte maximum z letní úrody

Jak úrodu ovoce a zeleniny nejlépe zpracovat? Vedle tradičních kompotů a marmelád lze letní dary přírody usušit nebo je přetvořit na čerstvé nápoje.

Domácí úroda z truhlíku je vždy po ruce

Už se vaše okna naplno rozzářila pestrými květy muškátů, petúnií, surfinií, verben, aksamitníků a spoustou dalších oblíbených letniček? Kromě květin ale...

Výběr článků

Načítám