Hlavní obsah

Zdravé snídaně podporující hubnutí i udržování váhy

Novinky, ema

S podzimem a blížícími se Vánocemi mnoho lidí hřeší na svůj jinak relativně zdravý životní styl a především dostatek pohybu. Nežádoucí přírůstek kilogramů lze ale odrazit zdravým jídelníčkem. Je vhodné začínat hned snídaní, která je doopravdy nejdůležitějším jídlem dne.

Foto: Profimedia.cz

Zdravá snídaně může pomoci v boji proti kilům navíc.

Článek

Odbornice Stephanie Clarková a Willow Jaroshová, stojící za projektem C Nutrition, přišly s netradičním vzorcem toho, jak dostatečně snídat a přitom neztloustnout.

Obě odbornice na výživu se shodují, že není potřeba snižovat příjem kalorií, pokud se chcete dostat na svou vysněnou váhu, uvedl Daily Mail. Podle nich je základem spíše ujištění, že jíte správnou, štíhlé postavě prospívající snídani. K určení toho, co je a není vhodné, využily překvapivě jednoduché tvrzení.

300 na hubnutí, 400 pro udržení

Podle nich je nejlepší, pokud člověk v dopoledních hodinách zkonzumuje 300 až 400 kalorií. Obě odbornice tvrdí, že pokud chcete shodit nějaká kila, je lepší se držet okolo hranice 300 kalorií za dopoledne.

Pokud je ale vaším cílem udržení váhy, pak si v pohodě vystačíte se 400 kaloriemi v tomtéž časovém horizontu.

Tři nejlepší snídaně pro štíhlou linii
Kaše připravená z pomletých ovesných vloček, půl napůl s vodou a sójovým mlékem, s borůvkami a vlašskými ořechy
Přírodní arašídové máslo namazané na celozrnném toastu s banánem a skořicí
Míchaná vejce se špenátem a cibulí a celozrnným toastem

Co ale může mnohé překvapit, je doporučení obou odbornic, že asi polovina snídaně (44 až 55 procent jídla) by se měla skládat ze sacharidů. Samozřejmě je nutné vyhnout se sladkým a průmyslově zpracovaným potravinám (například bílému pečivu, kupovanému sladkému pečivu, sladkým cereáliím apod.).

Tuky a sacharidy ano, pozor na cukr

Sacharidy by měl také doplňovat tuk, a to v 10 až 15 gramech, k tomu 25 gramů vlákniny a 13 až 20 gramů bílkovin. Ženy odkazují na studii, ze které vyšlo najevo, že strava s vysokým obsahem bílkovin může vést k hubnutí. Pozor ale na přidané cukry. Ty by jídlo nemělo obsahovat ve více než šesti gramech.

Hlavní myšlenkou je, aby snídaně člověka co nejvíce zasytila. Byla bohatá na bílkoviny, živiny a měla velmi nízký počet přidaných cukrů. Pokud je to pro vás příliš komplikované, odbornice dodávají i příklady, jak by jejich doporučení mělo vypadat v praxi.

Zdravé snídaně

První je ovesná kaše. Ta by měla být bohatou snídaní plnou proteinů, proto by měla kromě vloček obsahovat i mléko, ovoce a ořechy. Co do velikosti, mělo by jít zhruba o porci odpovídající 118 gramům.

Foto: Profimedia.cz

Ovesná kaše s ovocem

Dále je pak vhodnou snídaní tmavý toustový chléb pomazaný zhruba dvěma čajovými lžičkami arašídového másla, s banánem a skořicí.

Foto: Profimedia.cz

Toast s arašídovým máslem a banánem

Zkusit můžete i dvě míchaná vejce se špenátem, cibulí a celozrnným toustem. Nejlépe opět s trochou čerstvého ovoce.

Foto: Profimedia.cz

Toast s vajíčky, špenátem a cibulí

Reklama

Výběr článků

Načítám