Hlavní obsah

Ani zima vás nezabrzdí aneb Jak se obléknout na sport v chladném počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima dokáže být dlouhá a pro sportovce nepříjemná. Nicméně ani v tomto ročním období není nutné se pohybu vzdávat. Naopak. Má své nezaměnitelné kouzlo. Stačí jen vědět, jak se obléknout, obout, vybavit a můžete vyrazit.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Columbia

Článek

Sport je známým lékem na špatnou náladu. S příchodem krátkých dnů a nepředvídatelného počasí potká trudomyslnost asi každého z nás. Pohyb vám pomůže tyto chmury překonat díky endorfinům, známým také jako hormony štěstí, které se vyplavují při svalové zátěži.

Základem je termoprádlo

Ať už běh, kolo, či běžky, všechny zimní aktivity mají jedno společné. Je potřeba obléct kvalitní termoprádlo, které odvádí vlhkost a zároveň izoluje tělesnou teplotu, takže vás při fyzickém výkonu udržuje v suchu a v teple. Od klasického funkčního prádla se termoprádlo liší vyšší hřejivostí, kterou má na svědomí buď příměs merino vlny, vyšší gramáž nebo struktura úpletu. Oblečení například na běžecké lyžování či běh musí být tenké, aby vám poskytlo dostatečnou volnost v pohybu, ale zároveň hřejivé, aby v chladném prostředí fungovalo i při velkých rozdílech ve vaší tepové frekvenci.

„U výběru materiálu se řiďte základním pravidlem. Při aktivitách, kdy se více potíte, je výhodnější čistý polypropylen, případně polypropylen s nízkým podílem vlny. Při nižší fyzické zátěži, jako je například zimní turistika či sjezdové lyžování, může být podíl vlny vyšší, případně se hodí i oblečení celovlněné,“ říká Marcela Vlčková z Moiry.

Foto: archiv firmy

Zleva: Bezešvý rolák, 1699 Kč. Lehká bunda s kožíškem, 2990 Kč. Merino tričko, 1799 Kč. Legíny, 1299 Kč. Vše Moira

Střih

Termoprádlo vám musí dokonale padnout. Nemělo by být příliš těsné, aby neomezovalo v pohybu, ani moc volné, aby zajistilo dobrou termoizolaci. Správná velikost přiléhá na tělo, ale nikde netlačí a neškrtí. Při nákupu termoprádla se opravdu vyplatí změřit své míry a porovnat je s těmi, které udává výrobce.

Nepodceňte výběr obuvi

Ať už se vyžíváte v dlouhých procházkách, chození po horách, nebo v běhu, je potřeba dbát na správný výběr obuvi. Bez toho by mohlo dojít k nepříjemnému úrazu chodidel, nohou či přetěžování různých částí těla.

Co se týče typu boty, pro podzimní a zimní měsíce je potřeba zvolit obuv, která si poradí s kluzkým povrchem. Trailová bota má profilovanou podrážku a zaručí bezpečný došlap i na mokrém povrchu. Pozornost věnujte také dobrému tlumení boty a stabilitě nohy. Tu podporuje a chrání i vnější materiál obuvi. Do podzimních nečasů je dobré volit prodyšný, ale přesto vodě odolný systém – např. Gore-Tex, Sympatex nebo Aquamax. Pokud obvykle běháte po asfaltových cestách bez nerovností, zvolte tzv. silniční běžecké boty, které mají větší tlumení, což je na tvrdém povrchu důležité.

Běžecká móda pro výkon i styl

Styl

„Pokud chcete mít jistotu při každém kroku, hledejte obuv s kvalitní podrážkou, která vám poskytne potřebnou stabilitu a zároveň chrání vaše chodidla před chladem a vlhkostí. Boty s voděodolnou membránou, například typu REGI-TEX, jsou v tomto období tím nejlepším společníkem,“ zdůrazňuje Robert Kunorza, CEO a produktový manažer Bennon.cz.

Foto: archiv firem

Zleva: Péřová bunda, Columbia, 7799 Kč. Vlněné legíny, Columbia, 1999 Kč. Prošívaná lehčí bunda, Columbia, 4999 Kč. Outdoorové boty, Columbia, 2999 Kč. Fleecová mikina, H&M, 999 Kč. Outdoorové legíny, H&M, 999 Kč

Klíčové je vrstvení

Při pohybu se tělo zahřívá a obranou organismu je pocení. V chladném počasí může mokré oblečení snadno způsobit nepříjemné nachlazení. Správné vrstvení je proto klíčem k pohodlí při sportu. Podobně jako z cibule odlupujete jednotlivé vrstvy, můžete i vy při běhu přizpůsobovat množství oblečení podle aktuálního počasí nebo vašeho pocitu.

Vnitřní vrstva v podobě funkčního prádla má důležitý úkol při ochraně zdraví. Odvádí pot rychle od těla, aby pokožka zůstala co nejvíce suchá a neprochladla. Další „slupka“ slouží jako tepelná izolace, ale zároveň musí nechat pot unikat směrem ven. Ideální jsou pro tento účel materiály, jako je třeba fleece.

Foto: archiv firmy

Hřejivá péřová izolace s reflexní podšívkou Omni-Heat™ Infinity se zlatými tečkami se zahřeje, aby vás udržela v teple, dokonce i v nejchladnějších zimních dnech. Bunda, Columbia, 5799 Kč

Jak správně vrstvit?

Základní vrstva - Jako základní vrstvu zvolte funkční triko a spodky, které dobře odvádějí tělesnou vlhkost od pokožky. Podle toho, jak velká vám bývá zima, můžete tuto základní vrstvu volit bez vlny nebo s vlnou.

Střední vrstva - Střední vrstva má za úkol především dobře izolovat teplo, ale zároveň by měla být i prodyšná a odvádět pot. Vyhněte se bavlně, která absorbuje hodně vlhkosti. Pokud totiž v mokrém triku či mikině zastavíte a klesne vám tepová frekvence, rychle v zimním počasí prochladnete.

Vnější vrstva - Vnější vrstva by měla být větruvzdorná a nepromokavá, aby vás chránila před sněhem, deštěm a větrem. Zároveň musí být prodyšná, abyste se při pohybu nepotili víc, než je nutné. Volte proto bundu a kalhoty z materiálu Gore-Tex nebo podobných.

Zůstaňte v teple

Také vnější vrstva musí být vysoce prodyšná, aby ani zde nebyl přerušen transport potu směrem ven. Jelikož je to poslední vrstva a je vystavována povětrnostním vlivům, měla by být bezpodmínečně nepromokavá, to znamená odolná vodě, ale i větru.

Když teploty výrazně poklesnou, nezapomínejte na fakt, že hodně tepla uniká z hlavy. Proto je dobré se vybavit čepicí nebo čelenkou. Dalšími částmi těla, které je potřeba ochránit před zimou, jsou také chodidla. Běžecké ponožky by měly být nejlépe z vlny a syntetických materiálů, případně jejich kombinace, protože nohy udrží lépe v suchu.

„Většina outdoorových oděvů je kombinací různých materiálů, aby bylo dosaženo optimálních vlastností. Například vrstvené systémy (softshell, thinsulate, a další) outdoorového oblečení bývají často kombinací přírodních a umělých materiálů, což umožňuje vytvořit vyvážený oděv, který splňuje požadavky různých podmínek a aktivit,“ dodává Robert Kunorza.

Foto: archiv firmy

Svetr, Fjällräven, 5390 Kč

Jak se ochránit proti dešti?

Sportovní bundy, ať už pro zimní sporty, nebo pro turistiku, byste měli vybírat především podle toho, k čemu je budete používat. Vodní sloupec se obvykle udává v milimetrech a pro představu se opravdu měří tak, že na testovanou tkaninu v jednom místě působí tlak vody, jako by se nad ní plnila nádoba, ve které se zvyšuje hladina. Hodnota vodního sloupce se pak určí podle toho, jak vysoko je hladina, když tkaninou projdou první kapky vody.

„Obecně je naprosté minimum pro venkovní aktivity alespoň 12–15 metrů vodního sloupce. Vodní sloupec 20 000 mm je ideální univerzální hodnota pro sportovní aktivity všeho druhu, která vás udrží v suchu za jakýchkoliv atmosférických podmínek,“ vysvětluje Pavel Mlýnek z české značky funkčního oblečení Mill.

„Například pokud klečíte v mokré trávě, působí na tkaninu kolen tlak přepočitatelný přibližně na 12 000 mm vodního sloupce a popruhy batohu podle jeho váhy vytvářejí tlak až 20 000 mm, a oceníte tedy bundu s vodním sloupcem 20 000 mm,“ doplňuje Mlýnek.

Dalším důležitým parametrem je prodyšnost neboli paropropustnost, většinou vyjadřovaná v gramech vodní páry na metr čtvereční. Ta udává, kolik gramů vodní páry projde metrem čtverečním za 24 hodin.

Běhání v zimě? (Téměř) žádný problém

Řada lidí má z běhu v zimě respekt. Bojí se chladu, kluzkého terénu, tmy. To vše lze však vcelku jednoduše řešit a není se tak čeho bát.

Pokud jde o vaše obvyklé tréninky, nemusíte se v podstatě nijak zvlášť omezovat. Dávejte si pozor při teplotách padajících hlouběji pod nulu, hlavně s ohledem na dýchací cesty. Někteří běžci mají problémy při dýchání chladného vzduchu, ale lidské tělo je stavěné tak, že v rozumných teplotách se s tímto problémem vyrovná samo.

Foto: archiv firmy

Podprsenka s oporou, 1199 Kč. Běžecké boty ForeverRun Nitro wtr, 4999 Kč. Šedá voděodolná bunda, 3799 Kč. Legíny, 1199 Kč. Vesta, 2899 Kč. Vše Puma

Problémem může být prochladnutí v důsledku nedostatečného oblečení, nebo naopak moc teplého oblečení. Ani jedno není dobře

Při běhu vám samozřejmě nesmí být zima, ale nesmíte se ani přehřívat. Ideální variantou je obléci se na hraně teplotního minima, tedy tak, že vám je v okamžiku, kdy vybíháte, téměř zima. Ta se totiž po pár minutách pohybu změní v příjemnou teplotu. Pokud to s oblečením přeženete a bude vám horko už na začátku běhu, budete po pár stovkách metrů proklínat každou vrstvu oblečení, kterou s sebou máte navíc.

Foto: archiv firmy

Tenisky The Fresh Foam X 1080v13 zvyšují zpevnění přední části chodidla a zdokonalují tlumení i odraz pro lehký pocit při běhu. New Balance, 4 749 Kč

Hranice teplotního minima může být ošemetná, takže pro případ, že ji netrefíte úplně přesně, není špatné přibalit si do kapsy třeba větrovku. Větru odolnou svrchní vrstvu není ostatně od věci mít u sebe vždy. Vítr dokáže být v zimě opravdu nepříjemný a pocitová teplota s jeho rychlostí velmi rychle klesá.

Dále platí obecná pravidla pro oblékání a vrstvení funkčního oblečení, které dokáže co nejvíce odvádět pot. Hodit se mohou zateplené elastické kalhoty nebo teplejší funkční prádlo. Pokud běháte v teplotách pohybujících se pod nulou, nemusíte si dělat hlavu s nepromokavými vrstvami – pršet by v takovém počasí nemělo.

Samozřejmostí by dále měla být čepice nebo alespoň čelenka. Většina tělesného tepla totiž odchází z těla nezakrytou hlavou. To samé platí o rukavicích. Rozehřívat doma omrzlé prsty není nic moc.

Běhat můžete bez problému většinu svých oblíbených tras. Hodit se vám budou teplejší ponožky a trailová obuv (to zejména pokud napadne sníh), nebo třeba nesmeky, které skvěle fungují v kluzkém městě. Prostě je nasadíte na své běžecké boty a hurá do terénu. Pro delší běhání ve sněhu nejsou od věci běžecké boty s goretexovou membránou, protože sníh se vám bude na nohou rozpouštět a běh v promáčených botách není nic, o co byste stáli.

Pokud běháte večer po práci, pořiďte si čelovku. Také reflexní prvky na oblečení se vám budou hodit, obzvláště jestli holdujete běhání po městě nebo silnici.

Foto: archiv firem

Podprsenka, Reilly, 799 Kč. Outdoorové boty, Adidas, 3599 Kč. Běžecká vesta, Athmove, 1399 Kč. Běžecké tričko, Athmove, 799 Kč. Prodává Inetrsport

5 tipů, jak zůstat aktivní i v zimě

Zdraví

Nejlepší denní čas na cvičení, když chcete hubnout

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám